Tillbaka till startsidan

Du är här:

Våra förskolor rockar sockorna

På lördag 21 mars är Internationella Downs syndromdagen. Den dagen är det många som har på sig omaka sockor, för att hylla olikheter och visa att de står upp för allas lika värde. Vi brukar uppmärksamma denna dagen på våra förskolor, med fler och fler aktiviteter för varje år.

Men i år blir det något särskilt – under veckan har alla förskolebarn i åldrarna 3-6 år fått boken Sockdrottningen i Landet Annorlunda i present av Lions Club Svenljunga.

Boken Sockdrottningen i landet Annorlunda är skriven av Nathea Anemyr som lanserade Rocka sockorna-dagen i Sverige. Det är cirka 20 barngrupper, som fått boken, och totalt blir det omkring 450 barn som får ta del av den. Pedagogerna har fått ut boken i förväg för att kunna förbereda arbetet med den. Bland annat läser pedagogerna boken för barnen under denna vecka.

På Landbo förskola är det Arne Petersson, president i Lions i Svenljunga, som står för utdelandet av boken. Lars Bengtsson (sekreterare i Lions Svenljunga) kom med idén, och Lions tog beslut att göra detta redan förra året. Att alla har lika värde är något som också ligger i deras värdegrund. Det är viktigt att jobba med attityder, att vara trevlig mot varandra och mötas på lika villkor.

Vår specialpedagog Pat Johansson Einemo instämmer: "Det är viktigt att börja arbeta med det redan när barnen är små. Och Rocka sockorna-dagen blir en naturlig grund i värdegrundsarbetet."

Vid överlämnandet har barnen på avdelningarna Trollsländan och Fjärilen dagen till ära tagit på sig olika sockor, trots att det var några dagar kvar till årets Rocka sockorna-dag. På samlingen har de sett en film, där pojken Max, som själv har Downs syndrom, berättar om vad Rocka sockorna-dagen innebär.


Lästips! Svenljunga bibliotek har samlat ihop ytterligare boktips på temat. Välkommen in för att låna.

.

Uppdaterad: