Självservice

Lyssna

Kontakt

Tillbaka till startsidan

Du är här:

Extremt höga flöden Ätran

Stenbron i Svenljunga tätort är helt avstängt - det är livsfarligt att befinna sig på den, respektera avspärrningen. Trafikverket har stängt av bron vid rondellen (Brogatan, väg 156), både för bil- och gångtrafik. Följ skyltning. 

Ätran har nu nått den högsta någonsin uppmätta nivån. SMHI har utfärdat Klass 2 varning för höga flöden.


Du kan följa vattennivån här »

Uppdatering 17 februari klockan 13.00

Läget är oförändrat.

Bidra med det du ser

Har du sett en översvämning som påverkar framkomligheten över en bro eller väg? Skicka gärna in information via vår e-tjänst för felanmälan »länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdatering 18 februari klockan 17.05

Vattennivån i Ätran är fortfarande extremt högt. SMHIs klass 2 varning för höga flöden i Ätran förväntas ligga kvar veckan ut eventuellt längre. Det betyder att kulmen inte är nått än!


Följ varningsläget på SMHI »länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bor du i ett utsatt område?

Se över vad du kan göra för att skydda ditt hus mot översvämningar, se över din hemberedskap och följ väderläget. På krisinformation.se hittar du information och tips om vad du behöver göra »länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


länsstyrelsens webbplats hittar du också information om vad som gäller vid dessa höga flöden i hela länet »länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Avspärrade vägar

Följ trafikläget via trafikverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och respektera eventuella avspärrningar. Just nu är vägar i Svenljunga, Östra Frölunda och Mårdaklev avstängda.

Vattennivåer och flöden

Vi mäter vattennivån i närheten av stenbron i Svenljunga tätort. Du kan följa vattennivån här »


Flöden och vattennivåer från Åsunden och längs med Ätran samt i Fegensjön, Kalvsjön och Götshultskanal kan du se via Uniper energylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Observera att dessa mätningar inte är dagsaktuell utan gäller gårdagen!

Uppdatering 19 februari klockan 14.30

Vattennivån i Ätran är fortfarande extremt högt. SMHI bedömer att det inte kommer ske förändring de närmsta dagarna - prognosen är att vattennivån förblir samma höga nivå till och med söndagen den 23 februari.

Du som är fastighetsägare i ett utsatt område behöver förbereda dig på detta. Se över vad du kan göra för att skydda ditt hus mot översvämningar, se över din hemberedskap och följ väderläget. På krisinformation.se hittar du information och tips om vad du behöver göra »länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sophämtning

På grund av översvämningar och vatten på vägar kan vi just nu inte hämta sopor överallt. Vi tömmer om möjligt vid nästa ordinarie tömning.

Om du har mycket avfall och ditt sopkärl inte räcker kan du ställa ut en extra säck för restavfall. Återvinningsmaterial som inte får plats kan du lämna på en återvinningsstation.

Uppdatering 20 februari klockan 17.15

Ingen förändring i läget. Vattennivån i Ätran nära stenbron har sjunkit med cirka 20 centimeter, det sjunker alltså väldigt väldigt lite. Vattennivån är hög, men stabil. Kulmen är fortfarande inte nått, prognosen är att den nås i Svenljunga tätort på söndag, men först i slutet av nästa vecka i de södra kommundelarna.

Uppdatering 21 februari klockan 12.00

Läget är oförändrat, men vattennivån sjunker. Kommande regn kan tillfälligt höja nivån, men den samlade bedömningen är att vattennivån fortsätter sjunka inför helgen.

Uppdatering 24 februari klockan 15.30

Läget är oförändrat. Bron i Svenljunga tätort är fortfarande avstängd. Flera vägar i de södra kommundelarna är avstängda eller endast begränsat framkomliga. Följ trafikläget via trafikverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och respektera eventuella avspärrningar.

Uppdatering 26 februari klockan 17.30

Läget är oförändrat. Bron i Svenljunga tätort är fortfarande avstängd. Flera vägar i de södra kommundelarna är avstängda eller endast begränsat framkomliga. Följ trafikläget via trafikverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och respektera eventuella avspärrningar.

Uppdatering 27 februari klockan 17.00

Vattennivån vid stenbron i Svenljunga tätort har gått ner till under 143 meter över havet.

Bron på Brogatan (väg 156) i Svenljunga tätort är nu öppen igen för all trafik. Flera vägar i de södra kommundelarna är fortfarande avstängda. Följ trafikläget via trafikverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och respektera eventuella avspärrningar.

Uppdatering 3 mars klockan 16.00

Vattennivån vid stenbron i Svenljunga tätort är nu under den kritiska nivån (142,5 meter över havet). Men i de södra kommundelarna är fortfarande en del vägar avstängda på grund av översvämning. Följ trafikläget via trafikverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och respektera eventuella avspärrningar.

Uppdatering 9 mars klockan 17.00

Vattennivån vid stenbron i Svenljunga tätort har varit stabil och sjunkande de senaste dagarna.

 

Även vattennivån i de södra kommundelarna har börjat sjunka och flertalet av de vägar som varit avstängda är nu öppna. Du kan fortsätta följa trafikläget via trafikverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Vi avslutar härmed vår höjda beredskap.


Kontakt

Uppdaterad: 09 mars 2020