Tips både för påsen och kärlet
För att hålla påsen fräsch:
- Torrskala potatis och andra rotfrukter direkt i påsen.
- Diska påshållaren med jämna mellanrum.
- Lägg hushållspapper du använt i påsen, det suger upp fukt. Du kan även lägga extra hushållspapper i botten.
- Om påsen är väldigt blöt kan du ha dubbla påsar. Men tänk på miljön, använd bara extra påse om du behöver.
- Skölj av illaluktande matrester, som räk- och kräftskal i kallt vatten för att minska lukt. Lägg dem gärna i frysen fram till hämtdagen.
- Vik ihop papperspåsen ordentligt innan du lägger den i kärlet så inget ramlar ut.
För att hålla kärlet fräscht:
- Under sommaren är det bra att placera kärlet med matavfall i skugga.
- Se till att locket går att stänga, om locket glappar lockar det fåglar och andra skadedjur.
- Spola ur kärlet om det behövs.
- Du kan spreja med ättika för att få bort lukt och bakterier. Du kan även strö trädgårdskalk i botten av kärlet och runt det för att minska på insekter. Tänk på att inte använda för mycket, en matsked räcker.