Självservice

Lyssna

Kontakt

Tillbaka till startsidan

Du är här:

Dags att rensa garderoben?

Vi slänger i snitt 7,5 kg textilier per person rakt ner i soptunnan, varje år. Runt 60 procent av textilierna hade kunnat återanvändas eller återvinnas. Det är ett enormt slöseri med resurser och det gör att vi istället sliter mer på vår miljö.

Därför samlar vi in textilier tillsammans med Göteborgsregionen genom projektet Circular Textile Initiativelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster under Europa Minskar Avfallet-veckanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Textilierna samlas in hos ungefär 140 hushåll. Alla hushåll som ska vara med får reda på det genom att de får mer information och ett startkit för att sätta igång med insamlingen under vecka 47. Om ditt hushåll inte ska vara med på insamling vid hemmet, kan du lämna dina gamla textilier på biblioteket i Svenljunga eller på återvinningscentralen Änglarp med start tisdag vecka 47. Där kan du lämna alla typer av textilier, trasiga som nya.


Textilbranschen i sig är även en av de branscher som påverkar miljön mest. Produktionen av textila fibrer har tredubblats de senaste 35 åren, vilket beror på en utveckling av fast-fashion som dominerande affärsmodell. Fast fashion är till för att just förbrukas snabbt. När kläderna är använda, ibland bara någon enstaka gång, så slängs de.


Projektet Circular Textile Initiative går ut på att motverka den trenden och istället ta tillvara på textilier och skapa nya, innovativa idéer. Det ska utveckla hur textilierna kan återanvändas eller tas om hand på annat sätt. Under 2019 kommer det insamlade materialet att tas om hand om genom att till exempel bli en ny kollektion, återvinnas och bli nya textilier eller användas till något helt annat. Så passa på att rensa i garderoben och samtidigt bidra till ett spännande projekt!

 

Kontakt

Uppdaterad: 13 november 2018

Kontakta oss

Fler kontaktuppgifter

 

Svenljunga kommun

512 80 Svenljunga

 

Besöksadress: Boråsvägen 13, Svenljunga

 

Telefon: 0325-180 00

E-post: kommun@svenljunga.se

 

Organisationsnummer 212000-1512

Följ Svenljunga