Tillbaka till startsidan

En bra start är att börja prata om och uppmärksamma suicid. Låt oss börja här och nu, för vi kan rädda liv! Kommunalråd Patrik Harrysson inviger våra suicidpreventionsdagar.

Västra Götalands Regionen startar upp en ny enhet för Unga psykisa hälsa i Skene för att hjälpa barn och unga i åldern 5,5 till 18 år. UTAN remiss!

Från tisdag 6 september till fredag 9 september är du välkommen till föreläsningar, filmvisningar, diskussioner och samtal. Träffa organisationer som hjälper!

På fredag 9 september bjuder vi dig på biobiljetter till filmen Tigrar på Teaterbiografen. En verklighets­baserad skildring om fotboll, drömmar och att överleva.

Självmordslinjen är till för dig som har tankar på att ta ditt liv eller har en närstående med sådana tankar. Ring 90101 eller chatta via mind.se. Vid akut självmordsrisk, ring 112.

Vill du fördjupa dig ytterligare i ämnet? Höra fler berättelser? Eller komma i kontakt med en organisation som kan hjälpa dig?

Djupdyk i några programpunkter

Första hjälpen till psykisk hälsa

Med start i slutet på september utbildar våra två instruktörer omvårdnadspersonal i första hjälpen till psykisk hälsa. Samma utbildning hålls nu världen över och vi är en del av Boråsregionens satsning.

Kolla på presentationsfilmen Öppnas i nytt fönster.

Sociala stödteamet

Oavsett din livssituation finns vi här för dig. Vi jobbar med anhörigstöd, samtalsstöd, föräldragrupper och stöd för att ta sig ur missbruk. Vi erbjuder 5 stödsamtal helt kostnadsfritt, oavsett din livssituation!

Mer info och kontaktuppgifter

Ungas Psykiska Hälsa

Ny enhet i Skene hjälper barn och unga (5,5 till 18 år) med lindrig psykisk ohälsa. Alla från hela Sjuhärad är välkomna! Oavsett var du är listad och UTAN remiss. Mottagningen finns även i Borås.

Ring på 010-435 95 00

Endast digital

Det går att hjälpa någon som tänker på att avsluta sitt liv. Det vet 18-åriga Moa och många vid hennes sida. Se filmen "Tillsammans" där personer med erfarenhet av självmordstankar berättar om vad som kan hjälpa.

Unga HBTQ-personer är mer utsatta för diskriminering, hot och våld än andra unga och har därför sämre hälsa. I filmen berättar ungdomar om kränkningar och hatbrott i skolan och om att förlora tryggheten i den egna familjen då de kommit ut.

När någon tar sitt liv påverkas enormt många personer. Alla som på något sätt varit i kontakt med den som dött kommer att rannsaka sig själva och fundera över om de kunde ha gjort något för att förhindra tragedin. Alla ställer sig frågan: varför?

Att förlora en närstående i självmord är ett av de svåraste trauman man kan gå igenom. Inget kommer någonsin att bli sig likt. De första åren blir man mycket påverkad både mentalt och ofta även fysiskt. Sorgen vid självmord kan betraktas som traumatisk sorg och är i stort sett alltid att betrakta som komplicerad sorg. Det betyder att den behöver behandlas professionellt med terapi eller annan typ av stöd. Inte sällan kompliceras sorgen av PTSD (posttraumatiskt stressyndrom).

Ludmilla Rosengren miste sin 14-åriga dotter Linnéa i självmord 2008. Här berättar hon från sitt perspektiv vad som hände. Filmen är den del av en 3-timmar lång utbildningsfilm producerad via NASP, Nationellt Suicidpreventivt center på Karolinska Institutet. Den används för att utbilda "blåljuspersonal" (räddningstjänst, polis, brandkår, ambulanspersonal) i suicidprevention.

Hon har även dokumenterat hela sorgeprocessen på sin blogg ludmilla.se Länk till annan webbplats.

Varje år tar fler än 1000 pojkar och män i Sverige sitt liv. Var uppmärksam på om en vän, någon i din familj eller kollega förändrar beteende, går igenom en jobbig fas eller händelse i livet. Genom att göra något så enkelt som att fråga den som mår dåligt och lyssna på svaret kan liv förändras och räddas.

Mår du själv dåligt? Håll inte dina tankar för dig själv. Det finns hjälp att få. Du är inte ensam.

Stör döden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett initiativ av Suicide Zero, Mind och SPES, med stöd från Stockholms Läns Landsting och Nationellt Centrum för Suicidforskning och prevention (NASP).

Stöttar du någon med psykisk ohälsa? Du är inte ensam! Rakel Lornér från Bräcke Diakoni och vår anhörigrågivare Ida Henning berättar om vilken hjälp du kan få lokalt. Hör alltid av dig till vårt anhörigstöd om du önskar information och vägledning!