Du som vill sälja folköl i din butik eller restaurang behöver anmäla detta till kommunen innan föräljningen påbörjas.
Med folköl menas öl med en alkoholhalt högre än 2,25 men lägre än 3,5 volymprocent. Du som vill sälja folköl behöver först anmäla det för registrering hos kommunen.
För att få sälja folköl måste du också sälja mat. För att din butik ska godkännas för folkölsförsäljning måste kunderna kunna köpa en komplett måltid. Det betyder allt ifrån mejeriprodukter till charkvaror, torrvaror, bröd, grönsaker, frukt och frysta eller konserverade produkter.
Det ska dessutom finnas ett sortiment av lättdrycker till försäljning i butiken, till exempel lättöl, läsk och vatten. Att bara sälja exempelvis glass, godis, chips, kaffe, kakor och liknande räcker alltså inte.
För att få servera folköl måste du också servera mat under hela serveringstiden. Minimikravet för vad som anses vara mat är till exempel pizza, varmkorv, hamburgare, kebab eller skaldjur. Det ska också finnas ett sortiment av lättdrycker, exempelvis lättöl, läsk och vatten. Om ditt serveringsställe redan har ett serveringstillstånd för alkohol behöver du inte anmäla försäljning av folköl.
Följande bestämmelser gäller både för detaljhandel och servering av folköl:
Du måste enligt lagen ha ett program för egenkontroll. Du ska även skicka med en kopia av ditt egenkontrollprogram när du anmäler försäljningen till oss. Syftet med ett sådant program är att skapa bra rutiner kring försäljningen och därmed göra det enklare för dig och din verksamhet att följa reglerna.
.