2021-07-20 Algblommning i badvattnet i Holsljunga

Med anledningen av mejlet idag om så kallad algblomning i badvattnet i Holsljunga.

Vi undrar varför det ska ta upp till 14 dagar att få svar på resultatet? Har läst på nätet att det finns snabbtest, varför tar ni inte ett sånt prov? Finns att köpa på Apotea.

Eller tycker ni inte det är så noga med vår sjö i Holsljunga, eftersom ni tycker det finns andra sjöar i kommunen att bada i?

Ni ska väl värna om alla sjöar i kommunen!

2021-07-21 Svar från Samhällsbyggnadsförfaltningen

Vi på Svenljunga kommun värnar självklart om alla kommunens badsjöar och badplatser i lika hög grad men framför allt värnar vi om de som vill bada på våra badplatser oavsett om de är boende i kommunen eller besökare. I lördags upptäckte en kommuninvånare att Holsjön såg förorenad ut och på plats gjorde räddningstjänsten och vår jourberedskap bedömningen att det kunde röra sig om algblomning. Med anledning av att algblomning kan innebära hälsofara för främst små barn och hundar valde Svenljunga kommun att agera utifrån försiktighetsprincipen genom att informera om våra misstankar och att avråda från bad.

Det stämmer att det finns snabbtester på marknaden men vad jag förstått är dessa enbart riktgivande och testar mycket specifika ämnen/gifter i vattnet. Vi anser därför inte att dessa tester är tillräckligt kvalitetssäkrade för att användas i kommunal verksamhet. De vattenprover vi tagit skickas istället till ett ackrediterat laboratorium som genomför en bredare analys. Ett sådant test tar längre tid eftersom vi först måste invänta rätt flaskor och konserveringsmedel från laboratoriet innan vi kan skicka iväg vattenprovet och därefter behöver laboratoriet få tid på sig att genomföra och dokumentera testet.

Algblomning är en komplex fråga på så vis att vattenprovet enbart kommer visa förekomsten den dag det togs. Oavsett om det var algblomning den dagen eller inte kan förutsättningarna ändrats någon/några dagar senare. Därför har Svenljunga kommun enbart informerat om att det finns misstankar om algblomning och att vi avråder från bad, det vill säga vi har inte gått ut med information om badförbud i sjön och inte heller en konstaterad algblomning. Kommunen kan aldrig erhålla dagsfärsk information om varje sjö eftersom vi inte kan provta och erhålla svar samma dag, oavsett om det gäller bakterieförekomst eller algblomning, varför det alltid är upp till den enskilde att själv göra en bedömning på badvattnet innan man väljer att bada.

För de som känt sig osäkra på att bada i Holsjön har vi hänvisat till kommunens övriga badplatser.

Kommunen har sedan i lördags fortsatt att övervaka frågan och eventuell ny information och nya bedömningar kommer att läggas ut på vår hemsida.

Hoppas du känner att du fått svar på dina frågor, annars är du välkommen att höra av dig igen!

Uppdaterad: