2021-07-07 Paddling i Ätran

Vi är 2 medelålders män som gjort en äventyrsplan att paddla alla de 4 Halländska åarna.

Lagan gjorde vi 2019, Viskan 2020 och Ätran klarade vi nu av 2021. Tyvärr var Ätran inom Svenljunga kommun under all kritik, speciellt eftersom ni använder paddlingsmöjligheterna som marknadsföring. Oerhört mycket hinder i vattnet på vägen.

Egentligen fanns det 2 helstopp:

1) Ett som vi fick klättra över fallet träd och låta kanoten ensam glida under trädet där vi sen fick glida i kanoten från trädet medans kanoten gled under. (Tyvärr ingen bild)

2) Det andra som var ett totalstopp med en hel hög av träd och annan bråte som gjorde det livsfarligt om de kommit i rörelse när vi var där. Här lade vi tid i c:a 1 timme att passera genom att paddla tillbaka och gå upp på lägsta punkten på vallen bredvid som var brant och svårt att både komma upp för och senare lägga i igen efter hindret. (Tyvärr ingen bild, men en filminspelning finns, tyvärr ör stor för att skicka hä, mer än 10MB) Utöver dessa 2 var det i princip sick sack med helt fallna träd, allt detta från Axelfors och Östra Frölunda.

Tilläggas kan dock att inom Svenljunga kommun började det redan med mycket fallna träd och även ett totalstopp i Mårtenstorp/Ringstena/Svalebacken (längs med gamla banvallen, numera gång och cykelbana) därefter ännu mer fallna träd fram till Kraftverket i Svenljunga. Tyvärr var det också oljeutsläpp och olja på vattnet från Kraftverket i Svenljunga och en lång bit nedströms efter Svenljunga, vilket gjorde att man fick en ganska tråkig känsla gällande naturupplevelse och för vattenlivet där.

Det finns mycket information att dela med sig av, tyvärr för lite bildmaterial och heller inga koordinater att dela med oss av. Men ett krafttag för Svenljunga kommun behövs för att göra paddelleden i Ätran välkomnande och rolig, vilket krävs om man vill fortsätta att marknadsföra sig med naturupplevelser och i synnerhet paddling. Då närmast för kommande paddelturister eller andra med brinnande intresse för friluftsliv till att kanske paddla kortare sträckor.

2021-07-08 Svar från kommunstyrelseförvaltningen

Svenljunga kommun driver ett paddelsystem från Östra Frölunda och söder ut inkl. Fegensjön, Kalvsjön och Svansjöarna. Det är denna del vi marknadsför i vår information om att paddla i Ätran.

Från Östra Frölunda och norrut så har vi idag inget upparbetat paddelsystem i kommunal drift som säkerställer att du kan ta dig fram via kanot eller kajak. Den norra delen av kommunen har varit drabbad av Almsjuka vilket har gjort att många träd har fallit i Ätran. Dessa träd står på privat mark och är varje enskild markägares angelägenhet att röja och kommunen har ingen rättighet att gå in på privat mark för att ta bort nedfallna träd. Som jag förstår av din synpunkt är det på just den norra delen hinder har förekommit.

Jag har efter din inkomna synpunkt förtydligat ytterligare i vår information att den norra delen från Östra Frölunda är svårframkomlig, full av hinder och inte kontrolleras av kommunen. Vi har tidigare försökt få till en röjning av Ätran men frågan har ofta strandat då den är komplex med många enskilda markägare (med stark äganderätt) och flera miljöaspekter att ta hänsyn till.

Jag har skickat en anmälan på det utsläppet av olja som du registrerade till en miljöhandläggare och tar med mig din synpunkt att göra hela Ätran tillgänglig för paddling i vår utveckling av paddelleder.

Uppdaterad: