Självservice

2019-12-18 Matavfallspåsar i butiker

Föreslår att kommunen etablerar ett samarbete med alla, alternativt de största matvarubutikerna i kommunen, genom att erbjuda dem matavfallspåsar som kunden kan lägga köpt frukt i och sedan använda till matavfall. Butiken borde också kunna ha en pall med packar av matavfallspåsar lättillgängligt placerade för kunder att ta med hem.

2019-12-20 Svar från Avfallschef Magnus Eriksson

Svenljunga och Tranemo kommun är i startgroparna att köra igång ett projekt tillsammans med ICA Kvantum i respektive kommun där butikerna kommer erbjuda möjligheten för kunderna att lägga sin frukt i matavfallspåsar istället för plastpåsar.

Vi börjar med dessa två butiker men vi tillfrågar givetvis även de andra livsmedelsbutikerna i kommunen om de vill samverka med oss. Papperspåsarna kommer förmodligen börja finnas i butikerna i januari/februari.

Kostnadsmässigt får butikerna betala ett självkostnadspris för påsarna då det strider mot lagen att leverera dem gratis till butiken i och med att vi inte får gynna någon enskild. Detta blir ändå kostnadsneutralt för butiken i och med den skatt som införs på plastpåsar och plastkassar under år 2020.

Gällande övriga leveransvägar så hoppas vi att det fungerar bättre med entreprenören framöver. Det finns möjlighet att hämta matavfallspåsar på Moga Returen. Vi tittar också på möjlighet att använda självbetjäningsskåp att placera vid till exempel återvinningstationer, för de som har en bit att åka till Moga Returen.

Uppdaterad: 30 december 2019