Tänder och tandhälsa

Tandhälsa är viktig för hela kroppens välbefinnande. Grunden är både att borsta och att tänka på vad barnet äter och dricker. Framförallt socker och syra påverkar tänderna. På denna sida har vi samlad tips kring tandborstning och besök hos tandläkaren.

Tips vid tandborstning

Redan när barnet får sin första tand är det bra att börja med tandborstning. Om barnet vänjer sig tidigt går det lättare att göra tandborstningen till en vana för barnet. Många föräldrar kan uppleva att det lätt blir en stressig och konfliktfylld situation runt tandborstningen. Folktandvården i Sverige har ett innovativt och digitalt verktyg som inspirerar och motiverar till bättre tandborstning och skapar en rolig rutin varje dag. Från ”du måste” till ”jag vill” – nu rockar vi munnen! Gör tandborstningen till dagens roligaste stund! Rocka munnen är en webbsida, men finns även som app:

https://rockamunnen.se/ Länk till annan webbplats.

Folktandvården Svenljunga: https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/hitta-vard/kontaktkort/Folktandvarden-Svenljunga-Svenljunga/ Länk till annan webbplats.

Frågor och svar om barns tänder: https://folktandvarden.vgregion.se/fakta-och-munhalsorad/barn-och-ungdom/fragor-och-svar/ Länk till annan webbplats.

Karies hos barn

Karies är en sjukdom som orsakar hål i tänderna. Mjölktänderna är extra känsliga för karies eftersom de är tunnare än de permanenta tänderna. Karies kan förhindras med regelbunden tandborstning och genom att inte ge barnet sötsaker för ofta. Om du märker att barnet verkar ha ont i en tand, är svullen och öm runt tanden, har svårt att tugga eller om du ser vita fläckar på tänderna ska du kontakta en tandläkare. Ju tidigare barnets tänder undersöks, desto lättare är det att behandla tänderna.

Tips för att undvika hål i tänderna:

  • Borsta tänderna morgon och kväll med fluortandkräm.
  • Låta tänderna vila mellan måltiderna och hela natten.
  • Dricka vatten mellan måltiderna.
  • Vara uppmärksam på nya tänder längst bak eftersom de är extra känsliga.

Måste barnet gå till tandläkre?

Nej, det är frivilligt men tandläkarvård är gratis upp till 23 år. Så varför inte gå dit?!
När man fyllt 23 år finns det olika typer av tandvårdsbidrag. Det finns även möjlighet att dela upp kostnaden.

Läs mer om kostnad för tandvård på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tandundersökning av barns tänder

När ditt barn är ungefär 6 månader får du hem ett brev med information, tandborste och en tandkrämstub. När barnet är ungefär 1 år gammalt får ni en tid för en munhälsobedömning hos en tandsköterska. Om du inte kommer till denna undersökning erbjuder Folktandvården dig att istället delta vid ett digitalt vårdmöte. Även vid 2 års åldern får barnet en tid för munhälsokontroll. Vid munhälsokontrollen får du tandborste och tandkrämstub till barnet. Det första tandläkarbesöket kommer barnet till som 3-åring.

Folktandvården i Svenljunga samarbetar med Familjecentralen och finns regelbundet på plats på Öppna förskolan. Öppnas i nytt fönster.

Mitt barn är jätterädd för tandläkaren? Vad ska jag göra?

Tandvårdsrädsla kan bero på många saker. Ofta har barnet sedan tidigare dåliga erfarenheter av tandbehandling, till exempel att det har gjort ont. Barnet kan också ha påverkats av någon i sin närhet som gett en negativ bild av tandvård.

Ring och prata med barnets tandläkare så du och ditt barn får hjälp att hantera detta. Du kan läsa mer om tandvårdsrädsla på 1177.se Länk till annan webbplats.

Vi tipsar även om dessa sidor