Matvanor
Idag är ohälsosamma matvanor bland de absolut största riskfaktorerna för ohälsa i Sverige. Att ha ohälsosamma matvanor som barn ökar inte bara risken för övervikt och dess konsekvenser, utan medför även risken att fortsätta ha ohälsosamma vanor som vuxen. Vuxna med ohälsosamma matvanor löper i sin tur högre risk att drabbas av kroniska sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och vissa former av cancer. På denna sida får du tips och råd för att hjälpa ditt barn till riktigt bra matvanor.
Tips för bra matvanor hos barn
- Ät regelbundna måltider hemma, gärna hela familjen tillsammans. Låt måltiden ta tid och passa på att låta barnen berätta om sin dag.
- Försök få ditt barn att äta frukost varje dag. Det gör det även lättare att koncentrera sig i skolan. Lämnar du tidigt på förskolan kan en liten frukost innan lämning vara en god idé.
- Servera alltid grönsaker till maten. Gärna före måltiden. Morotsstavar eller gurka gillar de flesta barn.
- Undvik smaksatt yoghurt som innehåller mycket socker. Naturell yoghurt med bär går oftast lika bra.
- Håll er till godis, snacks och läsk maximalt en gång i veckan.
- Köp inte hem läsk, kakor, godis, snacks så det alltid finns tillgängligt.
- Belöna inte med onyttig mat, godis eller snacks. Hitta på någon rolig aktivitet istället.
- Prata inte om "bra" eller "dålig" mat, fokusera istället på att olika mat tillför olika energi. En söt tårtbit ger bara en kort stund av energi sen blir vi trötta. En tallrik av middagen med grönsaker, protein och kolhydrater ger längre energi så att vi orkar leka och har ett jämt humör.
Om ditt barn är överviktig:
- Följ rekommendationerna ovan.
- Ta gärna hjälp av någon professionell som har god kunskap kring detta område, till exempel skolsköterska eller Barnavårdscentralen.
- Sätt upp mål och enas om vilka förändringar ni ska göra hemma. Gör det gemensamt hela familjen!
- Servera endast en portion mat. Ha inte för vana att alltid ta om mat flera gånger. Det kan vara bra att du som vuxen lägger upp allas portion på tallriken innan den ställs fram på bordet. Rester lägger du direkt i en matlåda och ställer in i kyl eller frys så att ingen blir frestat.