Funktionsvariation
Att ha ett barn med funktionsvariation eller funktionsnedsättning innebär ofta höga krav på dig som förälder. Barnet kan behöva fler anpassningar i vardagen eller omsorg långt upp i åldern. Dessutom kan du som förälder också ibland behöva hantera omvärldens fördomar och kämpa för att få rätt hjälp till ditt barn. På denna sida får du mer information om begrepp och stöd.
Vad är en funktionsvariation?
Funktionsvariation beskriver att egenskaper och förmågor hos människor är olika i hela befolkningen. Ordet berör alla människor och beskriver att alla funktionsförmågor varierar i hela befolkningen. Det handlar inte om att fungera bättre eller sämre, utan att det är olika. Som exempel är inte bara intellektuell funktionsnedsättning en funktionsvariation, även väldigt hög intellektuell förmåga är en funktionsvariation.
Vad är en funktionsnedsättning?
En funktionsnedsättning är en nedsättning av en funktionsförmåga jämfört med en tänkt normalförmåga; det kan vara fysiskt, psykiskt eller intellektuellt. En funktionsnedsättning uppstår till följd av en medfödd skada eller en skada efter en olycka eller sjukdom. Funktionsnedsättningar kan förekomma under en period eller för alltid och en person kan ha flera funktionsnedsättningar samtidigt.
Vad är ett funktionshinder?
Funktionshinder innebär när det blir svårt för en person att göra något för att omgivningen inte är tillgänglig.
Ett funktionshinder är alltså en begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen. Exempel på begränsningar är svårigheter att klara sig själv i det dagliga livet och bristande delaktighet i arbetslivet, i sociala relationer, i fritids- och kulturaktiviteter, i utbildning och i demokratiska processer. Det handlar framförallt om bristande tillgänglighet i omgivningen.
Det äldre begreppet handikapp finns inte längre i Socialstyrelsens termbank och det avråds från att använda termen som synonym för funktionshinder.
Barn med NPF
Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) handlar om hur hjärnan arbetar och fungerar. De vanligaste är ADHD, AST, Tourettes syndrom och språkstörning. Det är inte ovanligt att samma person har flera diagnoser.
Två till tre elever i varje svensk skolklass har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, en NPF-diagnos. Läs mer om NPF på Riksförbundets Attentions webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vilka stödinsatser finns att få?
Barn och unga med funktionsnedsättningar har rätt att få stödinsatser och hjälp från samhället. Stödet till familjen beror på vilken funktionsnedsättning barnet har och hur mycket den påverkar barnets vardag. De flesta insatser behöver du som förälder själv ansöka om. Det är framför allt fyra lagar som styr vilket stöd ni har rätt till och vem som ska erbjuda stödet:
- Lagen om stöd och service (LSS)
- Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)
- Socialtjänstlagen (SOL)
- Skollagen
- Barnkonventionen
På 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om vilket stöd familjer med funktionsnedsatta barn kan få.
Vilket ansvar har Svenljunga kommun?
Kommunen har det yttersta ansvaret för att barnet får den hjälp hen behöver. Inom förskolan samverkar specialpedagoger, BVC, rektor och du som vårdnadshavare för att barnet ska få rätt stöd. Inom skolan finns elevhälsan med skolsköterska, skolläkare, skolpsykolog, skolkurator och någon med specialpedagogisk kompetens. På uppdrag av skolans rektor kan elevhälsan utreda orsakerna till att ditt barn har svårigheter i skolan, så att barnet kan få rätt stöd. Vid behov kan elevhälsan skicka en remiss till barn- och ungdomspsykiatriska kliniken. Båda vårdnadshavarna måste dock vara överens om det ska göras en utredning utanför skola.
läs mer
för att ansöka om stöd
Text