Föräldrar i Sverige

Föräldrar i Sverige

Att vara förälder i ett nytt land än sitt ursprungsland kan vara svårt då språket, kulturen, välfärdssystem och lagar ofta är annorlunda. Vanliga frågor som uppstår: Vart kan jag som förälder vända mig vid olika situationer och frågor? Var hittar jag mer information? Vilken hjälp finns det att få? Var kan jag träffa andra föräldrar och barn? Vi har samlat några svar på denna sida.

Hör gärna av dig till kommun@svenljunga.se med fler frågor så hjälper vi dig vidare och fyller på med fler svar denna sida.

Läs mer om föräldraskap:

Mer informationssidor som finns på olika språk:

Barns hälsa

Psykisk hälsa Öppnas i nytt fönster. – Om du märker att ditt barn mår psykiskt dåligt och behöver hjälp och stöd kan du börja med att kontakta Barnavårdscentralen (barn 0-6 år) eller skolans elevhälsa. Du kan också prata med pedagogerna på skola och förskola. Även på 1177.se Länk till annan webbplats. kan du läsa om depression hos barn och unga.

Tandhälsa – Folktandvården ska ge regelbunden och fullständig tandvård för alla barn och unga upp till och med året de fyller 21. Tandvård är kostnadsfri i Sverige upp till 23 års ålder. Asylsökande barn har gratis tandvård upp till 18 års ålder. Läs mer om kostnad för tandvård på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det är viktigt att borsta tänderna två gånger om dagen och att undvika socker och småätande. Du kan borsta tänderna på ditt barn från och med första tanden kommit upp.

Undervikt – Om ditt barn går ner mycket i vikt kan det bero på olika orsaker. Kontakta Barnavårdscentralen (barn i ålder 0-6 år), elevhälsan eller vårdcentralen om du är orolig så hjälper dom dig. Läs mer om barns vikt på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Övervikt – Att vara överviktig är inte bra för hälsan. Barn som har övervikt har risk att utveckla fetma som ökar risken för sjukdomar i vuxenlivet som till exempel Diabetes typ 2 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller hjärt- och kärlsjukdomar. Övervikt bland barn leder ofta till trötthet, ont i kroppen eller psykisk ohälsa för att man blir retad eller för att de inte kan delta i samma aktiviteter som sina kompisar.

För att undvika övervikt är bra matvanor viktigt. Några tips om barns matvanor:

  • Ät frukost, lunch och middag varje dag.
  • Exempel på bra mellanmål är en smörgås eller frukt.
  • Ät mycket grönsaker och frukt varje dag.
  • Undvik socker som till exempel glass, läsk, saft och godis. Det finns även mycket socker i chokladdryck, smaksatt yoghurt och filmjölk!
  • Ät bara sötsaker EN dag i veckan.
  • Låt barnet dricka vatten.
  • Byt ut chips på helgen till popcorn
  • Låt barnet äta barnportioner, inte vuxenportioner.

Läs mer om små barns matvanor på Livsmedelverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rörelse är också viktigt för att undvika övervikt. Tips på hur du kan öka ditt barns fysiska aktivitet:

Om ni är flera i familjen som har övervikt eller fetma kan ni söka hjälp tillsammans med barnet. Kontakta din vårdcentral för mer information.

Börja med att kontakta barnets lärare eller mentor. De känner ofta ditt barn väldigt väl. Du kan också höra av dig till de på kommunen som jobbar med integration eller till sociala stödteamet.

I Sverige är det enligt lag förbjudet att använda fysiskt och psykiskt våld mot barn (läs mer Föräldrabalken). Detta gäller även föräldrar i barnuppfostran och i skolan. Fysiskt våld är alla former av våld mot kroppen. Lätta slag, att dra i håret och nypa är också fysiskt våld. Psykiskt våld kan vara att hota, skrämma, frysa ut eller låsa in ett barn. Psykiskt våld kan skada barnets självkänsla och utveckling lika mycket som fysiskt våld. Sedan 1 januari 2020 finns det en ny barnrättslag i Sverige.

Att röra hårt vid ett barn är absolut ingen lösning för att barnet ska göra som du säger och vill! För att ett barn ska ”lyda” krävs det tydlighet från dig som förälder vad som gäller hemma. Var tydlig och sätt gränser. Våga säga vad du tycker och vad du förväntar dig av ditt barn. Ditt barn ska veta vad du vill och tycker. Det är också mycket viktigt att vara konsekvent. Det skapar förtroende mellan dig och barnet. Att uppmuntra barnet när den gjort rätt eller något bra och lyssna till ditt barn. Det stärker barnets självförtroende. Oftast är det bättre att fokusera på det som är bra, istället för att skälla och tjata på barnet. Sist men inte minst: visa din kärlek till barnet! Varma kramar mår alla människor bra av.

Om du är orolig för att ett barn far illa kan du kontakta kommunens individ och familjeomsorg via Kontaktcenter 0325-180 00. Om du har bevittnat våld mot ett barn kan du höra av dig till polisen på telefonnummer 114 14.

Vi tipsar även om dessa sidor