Föräldrar i Sverige
Att vara förälder i ett nytt land än sitt ursprungsland kan vara svårt då språket, kulturen, välfärdssystem och lagar ofta är annorlunda. Vanliga frågor som uppstår: Vart kan jag som förälder vända mig vid olika situationer och frågor? Var hittar jag mer information? Vilken hjälp finns det att få? Var kan jag träffa andra föräldrar och barn? Vi har samlat några svar på denna sida.
Hör gärna av dig till kommun@svenljunga.se med fler frågor så hjälper vi dig vidare och fyller på med fler svar denna sida.
Läs mer om föräldraskap:
- Är du gravid eller nybliven förälder? På webbsidan informationsverige.se
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om graviditet, förlossning, oönskad graviditet, preventivmedel och om vart du vänder dig om du eller barnet mår dåligt.
- Behöver du läsa mer om förskola för de yngsta barnen? Här på Familjewebben under Yngre barn kan du läsa mer om förskola.
- Vill du veta mer om vad ditt barn kan göra på fritiden? Då kan du läsa mer på sidan Fritid här på Familjewebben.
Mer informationssidor som finns på olika språk:
- UMO (Ungdomsmottagningen på nätet)
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.finns översatt på olika språk (engelska, dari, somaliska, tigrinska och arabiska). UMO vänder sig till ungdomar i åldern 13-15 år men här finns även mycket bra information för dig som förälder! Här kan du läsa om Kroppen, Sex och samlevnad, Kärlek, Psykisk ohälsa, tobak, alkohol och droger).
- Om Cannabis på olika språk.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- På webbplatsen för Västragötaland Region
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns information om var du kan vända sig om man blir sjuk eller har besvär som man vill diskutera eller få undersökta.
Barns hälsa
Psykisk hälsa Öppnas i nytt fönster. – Om du märker att ditt barn mår psykiskt dåligt och behöver hjälp och stöd kan du börja med att kontakta Barnavårdscentralen (barn 0-6 år) eller skolans elevhälsa. Du kan också prata med pedagogerna på skola och förskola. Även på 1177.se
Länk till annan webbplats. kan du läsa om depression hos barn och unga.
Tandhälsa – Folktandvården ska ge regelbunden och fullständig tandvård för alla barn och unga upp till och med året de fyller 21. Tandvård är kostnadsfri i Sverige upp till 23 års ålder. Asylsökande barn har gratis tandvård upp till 18 års ålder. Läs mer om kostnad för tandvård på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det är viktigt att borsta tänderna två gånger om dagen och att undvika socker och småätande. Du kan borsta tänderna på ditt barn från och med första tanden kommit upp.
Undervikt – Om ditt barn går ner mycket i vikt kan det bero på olika orsaker. Kontakta Barnavårdscentralen (barn i ålder 0-6 år), elevhälsan eller vårdcentralen om du är orolig så hjälper dom dig. Läs mer om barns vikt på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Övervikt – Att vara överviktig är inte bra för hälsan. Barn som har övervikt har risk att utveckla fetma som ökar risken för sjukdomar i vuxenlivet som till exempel Diabetes typ 2 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller hjärt- och kärlsjukdomar. Övervikt bland barn leder ofta till trötthet, ont i kroppen eller psykisk ohälsa för att man blir retad eller för att de inte kan delta i samma aktiviteter som sina kompisar.
För att undvika övervikt är bra matvanor viktigt. Några tips om barns matvanor:
- Ät frukost, lunch och middag varje dag.
- Exempel på bra mellanmål är en smörgås eller frukt.
- Ät mycket grönsaker och frukt varje dag.
- Undvik socker som till exempel glass, läsk, saft och godis. Det finns även mycket socker i chokladdryck, smaksatt yoghurt och filmjölk!
- Ät bara sötsaker EN dag i veckan.
- Låt barnet dricka vatten.
- Byt ut chips på helgen till popcorn
- Låt barnet äta barnportioner, inte vuxenportioner.
Läs mer om små barns matvanor på Livsmedelverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller på 1177.se
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Rörelse är också viktigt för att undvika övervikt. Tips på hur du kan öka ditt barns fysiska aktivitet:
- Gå eller cykla till skolan eller förskolan. Följ med om barnet är för litet. Glöm inte cykelhjälm!
- Gå till en lekpark, skog eller fotbollsplan på fritiden.
- Gå med i en idrottsförening. Läs mer om föreningsliv på svenljunga.se
Öppnas i nytt fönster.
Om ni är flera i familjen som har övervikt eller fetma kan ni söka hjälp tillsammans med barnet. Kontakta din vårdcentral för mer information.