Tillbaka till startsidan

Du är här:

Minimeringsmästarna

Utmana dig själv att bli ditt bästa jag! Tävla i personlig utveckling. Är du bättre än grannen? Bli Minimeringsmästare!

Tävlingen i personlig utveckling

Minimeringsmästarna är en tävling där du kan minska på dina utgifter och onödiga saker, ditt avfall och ditt klimatavtryck. Du tävlar mot andra hushåll i Sjuhärad och i hela Sverige om vem som är bäst på att minimera och inspirera. Du har chans att bli Minimeringsmästare på regional och nationell nivå.

Tävlingen pågår under ett år. Under tävlingen samlar du poäng genom att vara med på våra tematräffar, utföra utmaningar och genom att minska ditt avfall. Du kan vinna priser under tävlingens gång och vid finalen.

Hela ditt hushåll deltar i tävlingen och till din hjälp har du kontaktpersoner som vägleder dig hos oss på kommunen. Det mesta utgår från Svenljunga, men vi träffar hushåll från de andra kommunerna i Sjuhärad digitalt och förhoppningsvis på en fyfsisk träff.

Vill du veta mer?

Delta på vår digitala infoträff den 9 september klockan 17.00, mejla samhallsbyggnad@svenljunga.se för att få en länk.

Ansök till tävlingen

Du ansöker till tävlingen på Minimeringsmästarnas hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ansökan är öppet till och med 15 september 2021. Det är ett begränsat antal platser till tävlingen, så anmäl dig redan idag!

Priser

Priserna är hemliga. Du kan vinna priser under tävlingens gång, till exempel vid utmaningar, och vid slutträffen.


Vägning av avfall

Vid tre tillfällen ska du väga dit restavfall, matavfall och dina förpackningar. Vägen är under två veckor vid varje tillfälle. Du får en bagagevåg av oss. Du väger ditt avfall:

  • i början av tävlingen.
  • halvvägs genom tävlingen.
  • i slutet av tävlingen.

Vägningen av avfall är en del av poängen du kan samla under tävlingen.


Utmaningar

Efter varje tematräff får du en utmaning att utföra till nästa tematräff. Utmaningarna är en del av poängen du kan samla under tävlingen. Du ska dokumentera dina utmaningar, till exempel via sociala medier.


Tematräffar

Under året deltar du på tematräffar för att lära dig mer om hur du kan minska ditt avfall och din klimatpåverkan.

Träffarna är i Svenljunga. Om smittspridningen av Coronaviruset avtagit och läget tillåter det kan någon träff bli tillsammans med Tranemo och en träff i Borås.

Träffarna sker delvis digitalt där du träffar deltagare från de andra kommunerna i Sjuhärad och får ta del av kortare föreläsningar. På träffarna får du även möta andra hushåll från Svenljunga som tävlar.

På träffarna bjuder vi på mat och härliga diskussioner om tävlingen. Träffarna är främst förlagda på torsdagar klockan 17.00-19.00.


Tematräffar, prelimininär tidsplan

Datum och tid

Tema

Information

Plats

30/9
2021
17-19

Uppstartsträff

Du träffar kontaktpersonerna från Svenljunga och andra tävlande hushåll i vår kommun. Vi delar ut den information du behöver och berättar mer om tävlingen.

Moga Returen, Kyrkogatan 33 i Svenljunga

28/10
2021
17-19

Hållbar konsumtion

Första träffen där du möter deltagare från andra kommuner i Sjuhärad. Träffen innehåller en digital föreläsning på temat hållbar konsumtion och du får din första utmaning.

Kommunhuset Svenljunga

9/12
2021
17-19

Matsvinn

Träffen innehåller en digital föreläsning på temat matsvinn. Vi diskuterar föregående utmaning och du får din nästa utmaning.

Kommunhuset Svenljunga eller i Borås

10/2
2022
17-19

Farligt avfall

Träffen innehåller en digital föreläsning på temat farligt avfall. Vi diskuterar föregående utmaning och du får din nästa utmaning.

Kommunhuset Svenljunga

7/4
2022
17-19

Delande

Träffen innehåller en digital föreläsning på temat delande. Vi diskuterar föregående utmaning och du får din nästa utmaning.

Kommunhuset Svenljunga

2/6
2022
17-19

Avstämningsträff och besöksnäring

En avstämningsträff med deltagande hushåll i Svenljunga. Om läget tillåter träffar vi även deltagare från Tranemo. Vi är utomhus, diskuterar tävlingen och umgås.

I Svenljunga eller i Tranemo

27/8
2022
heldag
Obs! En lördag

Textil

Träff om textil i Borås på Textile Fashion Center. En heldag där du får träffa deltagare från de andra kommunerna och lära dig mer om textil.

Textile Fashion Center i Borås

16/10
2022
tid kommer senare.
Obs! En söndag

Slutträff

Tävlingen avslutas och Sverigevinnaren i Minimeringsmästarna koras. Du träffar deltagare från hela Sverige digitalt.

Kommunhuset SvenljungaBlanketter, e-tjänster och övrig information

.

Kontakt
Matilda Wåger, Kommunikatör, 0325-180 54
Therese Silow, 1:e Miljöhandläggare, 0325-182 44

Uppdaterad: