Du är här:

Behörighet till gymnasiet

Det ställs krav på dig för att få börja på gymnasieskolan. Om du inte är behörig måste din hemkommun hjälpa dig att bli behörig eller hjälpa dig på annat sätt.

Beskriver min bild

Slutbetyg

Du måste ha lägst betyget E i många ämnen i ditt slutbetyg från grundskolan för att vara behörig. Tanken med dessa krav är att du inte ska börja på gymnasieskolan om du inte har kunskaper och förutsättningar att klara av en utbildning.

Du som elev ska göra din ansökan till gymnasiet genom gymnasievalsjuharad.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information om behörighet  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökan och antagning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sjuhäradsbygdens gemensamma webbplats för all information om gymnasievalet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dispens för engelska

Du som har ett annat modersmål än svenska och har kommit till Sverige sent under grundskolan kan få dispens om du saknar betyg i engelska. Detta är främst tänkt för dig som inte läst engelska i ditt hemland och av naturliga skäl lagt mycket tid på att lära dig svenska.

För att få dispens från betyg i engelska måste skolan bedöma att du har goda förutsättningar att klara din valda gymnasieutbildning. Du måste också under din gymnasietid läsa in engelskan.

Blanketter, e-tjänster och övrig information

.

Kontakt
Pia Hagrenius, Studie och yrkesvägledare, 0325-182 13

Uppdaterad: