Tillbaka till startsidan

Du är här:

Specialkost i förskola, skola och gymnasium

Alla barn och elever ska kunna äta sig mätta och belåtna. Den som inte kan äta den vanliga maten av medicinska skäl kan få specialkost.

Specialkost kan vara mat som är anpassad efter religion, vegetarisk kost och laktosintolerans. Det kan även finnas en medicinsk grund till att behöva specialkost. Ditt barn kan ha olika allergier eller sjukdomar som ställer särskilda krav på maten som serveras.


För att vi ska kunna servera rätt mat för just ditt barn behöver du ansöka om specialkost. Detta ska göras inför varje ny höstterminsstart. Vi serverar ingen specialkost om du inte har lämnat in ansökan och eventuella läkarintyg.


Ansökan ska lämnas in till köket på skolan eller förskolan eller till barnets klassföreståndare.

 

Blankett för ansökan om specialkostPDF

 

Ansökan och intyg förvaras säkert i aktuellt kök. En del specialkost registreras i vårt kostdatasystem med för- och efternamn samt aktuell specialkost, medan andra registreras i en pärm. Personuppgifterna behandlas i enlighet med GDPR. Läs mer om personuppgiftsbehandlingen på anmälningsblanketten.

 

Om ditt barn inte längre är i behov av specialkost är det viktigt att du meddelar oss detta så vi inte lagar specialmat i onödan.

Specialkost kräver extra insatser!

Vid sjukdom eller ledighet, ring köket före klockan 8.00 för att undvika att specialkost tillagas och slängs. Samt tala om när barnet räknas vara tillbaka.

Specialkost av medicinska skäl

Ansöker du om specialkost av medicinska skäl krävs också ett journalutdrag eller läkarintyg från sjukvården tillsammans med din ansökan (gäller inte laktosfri kost). Vid lindrig överkänslighet, exempelvis att barnet blir rött kring munnen av tomat eller liknande, behövs ingen medicinsk anteckning. Gör istället en anteckning om det i rutan "Övrig information" på ansökningsblanketten.

Blanketter, e-tjänster och övrig information

.

Kontakt

Uppdaterad: