med kameran som verktyg

Under påsklovsveckan gästar Akademin Valand från Göteborgs Universitet oss i Svenljunga i ett samarbete mellan deras curator-program, Forum för Visuell Praktik och kommunen.

Den 10, 11 och 12 april välkomnar vi till filmvisningar, samtal, utställning och workshops. Ta med din surfplatta, smartphone eller kamera till våra workshops och visa oss hur ditt Svenljunga ser ut! Vi kommer att hålla till i Teaterbiografen, i den gamla arrestlokalen bakom Tingshuset samt ge oss ut på uppsökande verksamhet runt om i Svenljunga. Möt regissörer, filmare och studenter som brinner för film.

Temat är #mittSvenljunga och allt är gratis och för alla åldrar!

Vill du redan nu dela med dig av egna film/filmklipp där Svenljunga syns, hör av dig till camilla@lulas.se 

Måndag 10/4

Filmvisning 18.00: Småstad (2017), av Johan Löfstedt (91 min).
Teaterbiografen

Möt Björn och hans fyra systrar, mitt i livet. När deras far dör hittar de en videohälsning som han lämnat efter sig. Ett meddelande från andra sidan som får dem att ifrågasätta valen de gjort och hur man bäst tar vara på livet. Det är nu som Björn bestämmer sig för att utmana sitt livs största rädsla. Regissören Johan Löfstedts egen släkt ställer sina liv till förfogande i en skimrande berättelse som får verkligheten att svindla.

Tisdag 11/4

Film-workshop, 10.00-14.00: #Mitt Svenljunga – Lär dig filma med platta och smartphone!
Teaterbiografens konferensrum

Praktisk film-workshop för skollediga ungdomar och alla andra. Vi jobbar i par: Förälder&barnbarn; Far-/morförälder och barn, etc. Olika uppdrag delas ut, materialet klipps ihop och visas (för den som vill) under tisdags- och onsdagskvällarna. Ta även med och visa filmer du redan har gjort eller släktens gamla filmer! Ledare: Filmlärarna Mats Dahlman och Thomas Möller, från Molkoms och Katrinebergs Folkhögskolor, samt Linda Sternö och Klara Björk från Akademin Valands Barnfilmskola.

Seminarium, 15.00-16.30: Kamera och I-pad som verktyg för lärande, läkande, integration och språkintroduktion.
Teaterbiografen

Vi diskuterar och visar exempel på hur en kan arbeta med kamera och I-pad i förskola och skola tillsammans med Linda Sternö och Klara Björk, pedagoger från Akademin Valand. Möt också Ia Thunberg och Dag Söderlund, två lärare från Sturegymnasiet i Halmstad, som under läsåret 2016-2017 jobbat med ett integrationsarbete med klasser från språkintroduktion. De kommer att ge en kort presentation om de förutsättningarna de haft i projektet för att sedan berätta om hur de har gått tillväga rent praktiskt i deras arbete. Dessutom kommer de att dela med sig av svårigheter de stött på samt de resultat de för tillfället uppnått. Filmaren Gro Westgård berättar och visar exempel från sitt arbete där äldre människor filmar sitt liv eller medverkar framför kameran.

Film och samtal, 18.00-19.30: Den urbanan normen - Vem skildrar landsbygden?
Teaterbiografen

Med utgångspunkt från filmklipp, gamla arkivfilmer från Svenljunga, filmer från privatarkiv och helt nya filmer, gjorda av våra work shop-deltagare tidigare under dagen diskuterar vi hur och av vem landsbygden oftast skildras i en värld som styrs av den urbana normen. Och hur den kanske borde skildras istället!

Panel: Akademin Valand-filmarna Malin Englund och Victor Nyåker, som undersöker landsortsperspektivet i sina studier, regissören Gabriela Pichler (Äta sova dö), Anton Källrot, som utvecklar en ny film med småstadsperspektiv, lokala Svenljungafilmare och Fredrik Dahl, näringslivsstrateg i Svenljunga kommun och curatorstudent på Akademin Valand.

Moderator: Camilla Larsson, filmjournalist och curatorstudent på Akademin Valand.

Filmvisning, 20.00 Äta sova dö (2012), av Gabriela Pichler (104 min)
Teaterbiografen

21-åriga Rasas tillvaro förändras drastiskt när hon varslas från sitt jobb på fabriken. Hon kastas in i en verklighet där man gärna klappar på huvudet och ger ”goda råd” men inte tar särskilt mycket hänsyn till hur hennes liv verkligen ser ut. Rasa vill inte flytta från orten där hon har sin trygghet och sin far. På arbetsförmedlingen är man oförstående, men Rasa är inte den som ger sig utan kamp.


Onsdag 12/4,

Film-workshop, 10.00-14.00: #Mitt Svenljunga – Lär dig filma med platta och smartphone!
Teaterbiografens konferensrum

Praktisk film-workshop för skollediga ungdomar och alla andra. Vi jobbar i par: Förälder & barnbarn; Far-/morförälder och barn, etc. Olika uppdrag delas ut, materialet klipps ihop och visas (för den som vill) under tisdags- och onsdagskvällarna. Ta även med och visa filmer du redan har gjort eller släktens gamla filmer! Ledare: Filmlärarna Mats Dahlman och Thomas Möller, från Molkoms och Katrinebergs Folkhögskolor, samt Linda Sternö från Akademin Valands Barnfilmskola.

Filmvisning, 18.00 Det moderna projektet (2016), av Anton Källrot, Ylav Olaison, Jonathan Silén
Teaterbiografen

Förfilmer: #Mitt Svenljunga - Vi inleder med resultatet av dagarnas praktiska filmworkshops. Samtal med filmarna.

I "Det moderna projektet” dissekeras vår tids jakt på självförverkligande. Vi befinner oss på den bohuslänska landsbygden där paret Simon och Sara har samlat ihop ett antal sökande individer för att utmana idén om självförverkligandet som drivkraft. Med hjälp av hemmasnickrade övningar i meningslöshet ska gruppen frigöra sig från individualistiskt tänkande och, förhoppningsvis, nå en högre sanning.


Utställning: Nutidshistoriska iakttagelser

Öppet: Tisdag-onsdag 11-12/4, 12.00-18.00. Vernissage: Tisdag 11/4, 12.00.

Arrestcellerna i Tingshuset omvandlas till ett museum för nutidshistoria under två dagar. Där visas klipp från händelser och protester världen över. Besökarna får bland annat ta del av de kurdiska kvinnornas beväpnade kamp mot IS och de sydafrikanska studenternas demonstrationer för fri utbildning.

Curator: Joanna Österblom

 

Filmare träffar verksamheter

Hör gärna av dig om du är intresserat av någon av dessa programpunkter.

Tillsammans – jag i världen

Jag tror att vi skulle kunna få brukarna att utvecklas mer som individer genom att arbeta med roller
/ sagt av en av pedagogerna i projektet

Curatorstudenten och konstpedagogen Birgitta Åhlund undersöker hur kameran kan användas i den konstpedagogiska praktiken på Bohusläns museum. Utgångspunkten har varit frågor kring identitetsskapande i mötet med samtidskonst. Brukare på två dagliga verksamheter i Uddevalla har tagit del av den brittiska konstnären Trish Morrisseys fotografier, där hon iscensätter sig själv i olika roller och därefter själva fått leka med roller och identiteter framför kameran. Nu ger sig några av deltagarna från Uddevalla ut i världen för att möta en grupp från Skaparverkstaden i Svenljunga och dela med sig av vad de har gjort i en workshop.

Tisdag 11 april, klockan 11.00 - 12.15, Foajén Teaterbiografen

Mitt Liv - en film om mig

En mini-workshop med dokumentärfilmaren Gro Westgård om hur man kan använda kameran som verktyg inom äldrevården

Är du nyfiken på hur det skulle vara att göra din egen film om ditt liv med dig själv i huvudrollen?

Filmaren och curatorstudenten Gro Westgård berättar och visar exempel från sitt arbete där äldre människor filmar sitt liv eller medverkar framför kameran. På workshopen får du bland annat se klipp från Gros dokumentärfilm om Signe Pettersson (90 år) som är under produktion. Signe har filmat sin vardag i tre år. Du får också testa på att filma själva. Workshopen riktar sig främst till äldre, anhöriga och personal inom äldrevården.

Onsdag 12 april, kl. 13.00 - 14.00, Klockaregården Brogatan 13I, 512 54 Svenljunga

Kontakt

Fredrik Dahl
Näringslivsstrateg
0325-183076
fredrik.dahl@svenljunga.se                       

Sidan senast uppdaterad: 2017-04-10 10.22