Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 20

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärskaka med täcke serveras med kokt potatis och brunsås

Persikor serveras med grädde

Omelett med spenatstuvning

Tisdag

Panerad fisk serveras med kokt potatis och kall sås

Vaniljkeso med bär

Skinkgratäng serveras med sallad

Onsdag

Vårgryta med kokt potatis eller ris

Jordgubbskräm servers med mjölk

Grönsaksplättar med lingonsylt

Torsdag

Köttkorv serveras med morotsmos

Ananaskräm med mjölk

Kockens Val

Fredag

Ärtsoppa med fläsk serveras med hembakat bröd

Pannkakor serveras med sylt och grädde

Kycklinglasange med sallad

Lördag

Ost och grönsakspanerad fisk med mustig tomatsås och potatismos

Vaniljpannacotta med hallonspegel

Gubbröra serveras på en kavringssmörgås

Söndag

Fläskfilé med potatisgratäng och rödvinssås

Mandelkaka med bär och grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 21

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Curry kyckling med kokt potatis eller ris

Fruktcocktail serveras med grädde

Kalvsylta med stekt potatis och rödbetor

Tisdag

Ugnsbakad fisk med ägg och persiljesås samt kokt potatis

Nyponsoppa med mandelbeskvier och grädde

Risgrynsplättar serveras med sylt

Onsdag

Pannbiff med löksås och kokt potatis

Skogsbärskräm med mjölk

Makaronipudding serveras med lingonsylt

Torsdag

Ugnsstekt falukorv med potatismos

Körsbärskräm serveras med mjölk

Kockens Val

Fredag

Solgul vårsoppa

Rabarberpaj serveras med vaniljsås

Ägg och sill smörgås

Lördag

Kökets fiskgratäng servers med potatismos

Chokladmousse serveras med bär

Goda Lådan

Söndag

Plommonspäckad karré serveras med gräddsås och kokt potatis

Bakelse

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 22

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Gratinerad kassler i krämig sås serveras med kokt potatis

Aprikoser serveras med vispad grädde

Fläskpannkaka serveras med lingonsylt

Tisdag

Fiskbullar serveras med kokt potatis

Blåbärsgott

Potatisbullar med baconcrisp

Onsdag

Pepparrotskött serveras med kokt potatis

Lingonkräm serveras med mjölk

Risotto

Torsdag

Stekt kycklinglårfilé serveras med örtsås coh kokt potatis eller ris

Soppa suprice

Kockens Val

Fredag

Potatis och purjolökssoppa serveras med hembakat bröd

Pannkakor med sylt och grädde

Pastagratäng serveras med sallad

Lördag

Panerad fisk serveras med spenatkräm och potatismos

Vaniljpudding serveras med chokladsås

Halv special med tillbehör

Söndag

Kreolsk köttgryta serveras med kokt potatis

Kladdkaka serveras med grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 23

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Spagetti med köttfärssås

Fruktkompott serveras med mjölk

Grön ärtsoppa med creme fraich

Tisdag

Currypanerad fisk med kall ananassås och kokt potatis

Krusbärskräm serveras med mjölk

Stekt falukorv med stuvad vitkål

Onsdag

Stekt bratwurst med stuvad potatis

Hallonsoppa serveras med kex

Krämig spenatlasange

Torsdag

Panerad kyckling serveras med bearnaisås och slungad potatis

Marängsviss

Kockens val

Fredag

Ängamat serveras med hembakat bröd

Krämig ananaspaj serveras med vaniljsås

Moussaka serveras med sallad

Lördag

Smarriga fisken serveras med potatismos

Pannacotta

Smörgås med kycklingröra

Söndag


Sjömansbiff

Marinerad fruktsallad med vispad grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 24

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Gulaschgryta serveras med kokt potatis

Päron serveras med vispad grädde

Raggmunk serveras med bacon och lingonsylt

Tisdag

Fisk Björkeby serveras med potatismos

Stekta äpplen serveras med glass

Omelett med svampstuvning

Onsdag

Korv stroganoff serveras med kokt potatis eller ris

Jordgubbskräm serveras med mjölk

Mannagrynspudding serveras med sylt

Torsdag

Persiljejärpar serveras med brunsås, kokt potatis och inlagd gurka

Björnbärskräm med mjölk

Kockens val

Fredag

Nikkaluoktasoppa serveras med hembakat bröd

Pannkakor med grädde och sylt

Hemgjord pizza serveras med sallad

Lördag

Stekt makrill serveras med stuvad spenat och kokt potatis

Blåbärskaka serveras med grädde

Skinka med potatissallad

Söndag

Mustig peppargryta serveras med potatismos

Jordgubbsmousse serveras med kaksmulor

 Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Arbetsledare, 0325-180 00

Uppdaterad: