Lyckad jubileumsresa till Italien

Under fem intensiva dygn besökte Svenljunga ungdomsorkester med drillflickor Italien och medverkade där på musikfestivalen AllegroMosso. Orkesterns 40-årsjubileumsresa blev en riktigt lyckad historia!
Klockan kvart i fyra på onsdagsmorgonen den 16 maj samlades 66 förväntansfulla och förvånansvärt pigga orkestermedlemmar med ledare på parkeringen utanför kulturskolan i Svenljunga. Efter lastande av bussen satte de sig för att åka de 28 timmar det skulle ta att ta sig till Bellaria i norra Italien. Orten skulle bli Svenljunga ungdomsorkester med dillflickors hem de närmaste 3 dygnen. SUO hade blivit uttagen som en av fyra svenska orkestrar att medverka i musikfestivalen AllegroMosso. En festival där över 6000 deltagare från hela Europa samlades under Kristi Himmelsfärdshelgen för att spela och höra musik och samtidigt insupa den Italienska atmosfären.

 
SUO anlände till sitt hotell som låg på strandpromenaden på morgonen den 17e maj. Trots Italienarnas klädsel i form av täckjackor och långbyxor tvekade ingen av medlemmarna, utan bytte snabbt om till badkläder och tillbringade den soliga förmiddagen på stranden. Några få modiga vågade sig till och med på ett dopp i medelhavet. Efter middagen utforskades Bellaria, en vacker liten stad med mysiga uteserveringar och god italiensk glass, innan det var dags att göra sig i ordning för invigningskonserten i Ravenna. Efter att ha lyssnat på en fantastisk vacker konsert med en symfoniorkester och en italiensk konferencier som tyckte lite för mycket om sin egen röst återvände SUO till hotellet för att äntligen få ta igen lite av den nattsömn som hade förlorats under bussfärden.

 
På fredagen skulle SUO ha sin första konsert och uniformen togs äntligen på. Efter en marsch från hotellet där SUO bland annat fick använda sina medföljande ledare  som trafikpoliser kom orkestern fram till Bellarias torg. För ovanlighetens skull fick SUO både stolar och mikrofoner under sin konsert, ganska snabbt märkte ljudteknikerna dock att mikrofoner var överflödigt. Den Italienska publiken verkade tycka om drillflickorna som i Sveriges färger dansade framför dem till låtar som Rockytemat Gonna Fly Now och Michel Jackssons Beat it. Men mest rörda blev publiken nog ändå under Bella Italia, ett potpurri av Italienska låtar där man bland andra kunde lyssna till O sole Mio och Sulmare Lucia, då syntes till och med en och annan tår fällas.

 
Efter tillbakamarsch till hotellet och ett spontant framträdande för den Österrikiska orkester som bodde på samma hotell som SUO packades instrumenten ner igen.

 
Lördagsmorgonen grydde solig och varm och efter två timmars bussfärd till slottet. Castello Estense i Mesola var det dags för SUO att spela på slottsgården. I värmen var det tur att SUOs crew kunde ställa upp med vätskepåfyllnad även under själva konserten. Trots att spelningen hölls under en varm siesta och publiken var färre till antalet än dagen innan var stämningen bra och orkestern på topp. Efter tillbakafärd till hotellet bytte SUO under viss protest om till de t-shirtar de hade blivit ombedda att bära av festivalens anordnare och begav sig till avslutningen på travbanan Ippodromo Savio i Cesena. Även denna tillställning bjöd på musik och pratglada Italienare.

 
Dagen där på åts en rejäl och äkta italiensk måltid innan bussen vände hemåt igen. Väl hemma igen var det ett gäng trötta men mycket nöjda orkestermedlemmar som steg ur bussen i Svenljunga.

Bilder från resan.


Klicka på kortet för att se en större bild.


Sidan senast uppdaterad: 2016-10-25 14.24