Digitala biblioteket

Här kan du läsa om bibliotekets digitala tjänster.

Katalog

Du kan söka efter de böcker/media som finns på Svenljunga och Tranemo bibliotek via webben.

Gå till webbplatsen för bibliotekskatalogenlänk till annan webbplats

Pin-kod

Du har möjlighet att ansluta dig till "internettjänst" och får då en egen PIN-kod som du använder för att förlänga din lånetid eller reservera böcker m.m via internet. Fråga på biblioteket eller skicka e-post till biblioteket@svenljunga.se

Internet på Svenljunga bibliotek

Du kan boka (telefon 0325-181 99) en dator och använda internet gratis. Vi har fyra internetdatorer med tillgång till bl.a programmen word och excel. Utskriftsmöjligheter finns, 4 kr/sida. Du kan även använda eget USB-minne.

Vi följer FN:s stadgar om de mänskliga rättigheterna. Det innebär att det är förbjudet att söka eller sända pornografiskt, rasistiskt eller annat kränkande material.

Databaser

På biblioteket i Svenljunga kan du söka i följande databaser

  • Arkiv digital - Släktforskarbas
  • Pressreader - Läs elektroniska tidskrifter på olika språk från hela världen
  • Landguiden

Daisy Direkt

Du som behöver lyssna på talböcker, så kallade Daisy, kan ladda ner själv.
Du kan ladda ner när som helst och var du än befinner dig. Talböckerna kan du lyssna på med hjälp av en dator, telefon, surfplatta eller Daisy-spelare.

Låntagarna får med hjälp av Daisy Direkt möjlighet att själva ladda ned direkt från Legimuslänk till annan webbplats digitala katalog, hemifrån eller från annan valfri plats med interneruppkoppling. Drygt 100 000 titlar finns tillgängliga, dygnet runt. Det ger en stor frihet, låntagaren slipper stå i kö och kan själv välja och söka sin litteratur när som helst.

Appenlänk till annan webbplats Legimus finns för både Android och Iphone/Ipad och är gratis att ladda ner. Appen behövs för att ladda ner böcker till smartphone eller surfplatta.

För att komma igång behöver du:


Boka en tid på Svenljunga bibliotek för att registrera dig som Daisy Direkt-låntagare. Bibliotekspersonalen visar också hur du ska göra för att ladda ner talböcker. Är du under 18 år kommer du tillsammans med målsman. Ring eller skicka ett e-post till Monica Sterner, läs- och skrivtekniker tfn. 0325-181 98 för att boka en tid.

Låna strömmande film

Har du ett lånekort, pinkod och internetuppkoppling kan du låna en film gratis. Så här fungerar det:

1. Starta webläsaren i din dator, surfplatta eller smartphone
2. Gå till www.cineasterna.se eller klicka direkt på denna länklänk till annan webbplats
3. Välj Biblioteken i Kind
4. Välj en film du vill låna
5. Ange ditt lånekortsnummer och pinkod och klicka på låna film

Du kan låna två filmer i veckan per lånekort.
Barn under 15 år kan inte låna vuxenfilmer.

E-böcker och e-ljudböcker

E-böcker är vanliga böcker som har överförts till elektroniskt format så att de går att läsa på en dator, handdator eller på en så kallad e-boksläsare.

En e-ljudbok kan du lyssna på via en dator och samtidigt se texten på skärmen. Text och ljud kommer samtidigt så att det stycke eller den mening som läses upp markeras på skärmen. En streamad ljudbok spelas upp via Internet och du kan lyssna på den via en dator/mobiltelefon/surfplatta som är ansluten till Internet. Varken e-ljudböcker eller streamade ljudböcker sparas ned till din hårddisk utan buffras, strömmas, allt eftersom de spelas upp. Antal lån är begränsat till 2 lån/låntagare och sjudagars period.

Du behöver ha en pin-kod för att logga inpå sidan och ladda ner e-böcker. Det är samma pinkod som till lånekortet om du redan loggar in på bibliotekets sida. Saknar du pin-kod, då vänder du dig till biblioteket på tfn. 0325-181 99 eller e-post: biblioteket@svenljunga.se så skickar vi en pinkod till dig via e-post eller sms. Ange ditt lånekortsnummer med endast de första 11 siffrorna i kortnumret.

Läs mer och ladda ner e-böcker och e-ljudböcker på webbplatsen elib.selänk till annan webbplats

Biblio - Ny app för e-ljudböcker


Appen heter Biblio och gör det enkelt att lyssna på ljudböcker med bra ljud. Du kan söka direkt i appen. Du kan dessutom välja att lyssna direkt online eller att ladda ner ljudböcker som du kan lyssna på offline.

Biblio finns för både iOS och Android och kan hämtas i App Store eller Google Play.

Du kan göra max två e-ljudbokslån per vecka. Det går inte att återlämna en e-ljudbok för att göra ett nytt lån.

Gör så här:

1. Hämta appen Biblio till din iOS- eller Android-enhet. Hämta Biblio i App Store för iPhone eller iPad Hämta Biblio i Google Play för Android.

2. Starta appen och välj bibliotek Kultur i Väst.

3. Skriv in ditt lånekortsnummer och din PIN-kod. När du är inloggad: Nu kan du börja söka e-ljudböcker. Välj den titel du är intresserad av och klicka sedan på "Låna". Ljudboken börjar spelas upp och finns nu under "Mina lån" i 28 dagar. I menyn i högra hörnet finns:
◾ Mina lån. Här hittar du dina aktiva lån som du kan fortsätta lyssna på. Här kan du också välja att ladda ned e-ljudboken om du vill lyssna på den offline.
◾ Kategorier. Här kan du bläddra i olika tipslistor. Bland annat Biblioteket tipsar, nyheter, topplistor och för barn.
◾ Inställningar. Här kan du välja om du vill spara dina utgågna lån eller inte. Du kan också ställa in hur många sekunder du vill hoppa framåt eller bakåt i ljudböckerna i spelaren.

Har du frågor eller vill veta mer är du välkommen att kontakta biblioteket.

Läs tidskrifter via Pressreader.com

Du kan läsa över 6000 tidskrifter från över 100 länder på 60 olika språk på Pressreader. Du kan läsa dem på våra publika datorer. Du kan även ladda ned tidskrifterna till din smartphone eller surfplatta via appen Pressreader när du är på plats på huvudbiblioteket.

Ljudmagasinet

Ljudmagasinet är en oberoende taltidning som ges ut av Kultur i Väst, som är Västra Götalandsregionens kulturförvaltning. Vi riktar oss främst till dig som är synskadad, men även till dig som hellre lyssnar än läser. Ljudmagasinet är gratis och kommer ut var varannan vecka och innehåller kultur, aktualiteter, tävlingar, relationsexpert och reportage. Klicka här för att lyssnalänk till annan webbplats.

Adress
Besöksadress:
Kinnagatan 2, Svenljunga

Postadress:
Biblioteket
512 80 Svenljunga

Kontakt
Monica Sterner
Läs- och skrivtekniker
0325-181 98
E-post till Monica Sterner
Svenljunga bibliotek
Utlåningsdisken
0325-181 99
Gunilla Rundqvist
Kulturchef
0325-181 65
E-post till Gunilla Rundqvist

Sidan senast uppdaterad: 2018-09-24 15.56