Hjälpmedel

Vid en funktionsnedsättning kan du behöva hjälpmedel för att livet ska fungera så bra som möjligt. Hjälpmedel kan kompensera funktioner som är nedsatta men också användas för att bevara funktioner så länge som möjligt eller förebygga att de försvinner.


Hur går det till?

Innan ett hjälpmedel kan skrivas ut måste du få ditt behov bedömt av en förskrivare. Då undersöker förskrivaren hur de nedsatta funktionerna påverkar situationer i vardagen och du själv eller någon närstående beskriver dina behov och önskemål. Tillsammans kommer ni fram till i vilka situationer ett hjälpmedel kan underlätta och vad målet ska vara med att använda hjälpmedlet. Exempel på förskrivare är:

Arbetsterapeut
Sjukgymnast
Fysioterapeut
Logoped
Audionom
Synpedagpg
Sjuksköterska

Du kan börja med att ta kontakt med vårdcentral eller motsvarande vårdmottagning och därifrån hänvisas vidare till rätt förskrivare. Bor du på ett vård-och omsorgsboende eller har hemsjukvård kan du vända dig till din sjuksköterska eller till Kommunrehab.

"Handbok för förskrivning av personliga hjälpmedel" är ett regelverk i Västra Götaland som skapar en gemensam grund för förskrivning av personliga hjälpmedel.


Mer information

Kontakt

Närhälsan Svenljunga vårdcentral
0325-61 91 00

Närhälsan i Svenljunga rehabmottagning
010-435 84 00

Kommunens hemsjukvård 0325-180 00

1177 Hjälpmedellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

 

Sidan senast uppdaterad: 2017-05-03 16.10