Gifta sig, partnerskap

Kommunen kan viga er om ni vill gifta er borgerligt. Borgerlig vigsel är en ceremoni utan religiösa inslag. Ni kan viga er på valfri plats efter överenskommelse med vigselförrättaren. Ni behöver inte vara skrivna i Svenljunga kommun för att få vigas av kommunens vigselförrättare.

Hur gör man?

Kontakta Skatteverket, för att få blanketten "Ansökan om hindersprövning". Blanketten kan du också hämta från Skatteverket. Ansökan om hindersprövning ska fyllas i, skrivas under och skickas tillbaka till Skatteverket.

Därefter får du hemskickat följande blanketter:

  

  • Intyg hindersprövning
  • Intyg vigsel
  • Intyg partnerskap

Observera att intygen bara gäller under 4 månader. För utländska par, eller om en av parterna inte är skriven i Sverige, gäller att svensk hindersprövning måste göras.

Blankett för hindersprövning hittar du på skatteverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontaktcenter hjälper dig

När du fått intygen om hindersprövning och vigsel är det dags att kontakta kommuns kontaktcenter för att välja förrättare, datum, tid och plats för vigseln. Intygen ska du överlämna till kommunkansliet. De används sen som underlag till protokoll och vigsel/registreringsbevis.

Vittnen

Vid vigseln/registreringen ska två vittnen vara närvarande. Paret kan själva ta med sig vittnen eller be kommunkansliet att ordna detta. Vittnena måste vara över 18 år. Lämna namn och adress på de två personer som ska vara vittnen.

Efter vigseln/registreringen

Efter vigseln/registreringen får paret ett vigsel-/registreringsbevis. Administration såsom underrättelse till Skatteverket hanteras av kommunkansliet.

Vad kostar det?

Borgerlig vigsel och registrering av partnerskap är kostnadsfri.

Vigselförrättare

En vigselförrättare är en person som har laglig rätt att hålla juridiskt giltiga äktenskap. För att en vigsel ska vara juridiskt giltig krävs att den förrättas av en behörig vigselförrättare. En borgerlig vigselförrättare utses av Länsstyrelsen.

Borgerliga vigselförrättare

I Svenljunga har vi fem borgerliga vigselförrättare.

Dag Forsström
Birgitta Peterson
Anne-Marie Franzén Molin
Barbro Johansson
Sonja Fransson

Kontakt

Epost till

Sidan senast uppdaterad: 2018-05-04 14.12