Som livsmedelsföretagare måste du registrera din livsmedelsanläggning hos kommunen. Syftet med registreringen är att tillsynsmyndigheten ska få kännedom om var livsmedelsanläggningen är belägen och vilken verksamhet som bedrivs.
Du får inte hantera livsmedel i en anläggning innan du har gjort en anmälan om registrering. Du ska ha en färdigställd anläggning och ett egenkontrollsystem innan verksamheten börjar samt uppfylla lagstiftningens krav på god livsmedelssäkerhet.
Verksamheten får påbörjas tidigast 10 vardagar efter det att anmälan lämnades till kommunen.
Om du övertar en befintlig livsmedelsanläggning, till exempel en pizzeria, måste en ny registrering göras hos kommunen innan du får starta. Skälet är att registreringen är knuten till livsmedelsföretagaren inte till lokalen.
Anmäl i god tid till kommunen innan du gör en betydande ändring i verksamheten eller om verksamheten upphör. Med betydande ändring menas att:
En verksamhet som är tillfällig och inte bedrivs mer än någon gång per år och som innebär låg risk i hanteringen av livsmedel behöver inte registreras. Det gäller till exempel försäljning av:
Kontakt
Registrering av livsmedelsanläggning, anmälningsblankett (ifyllningsbar pdf-fil)
Registrering av dricksvattenanläggning, anmälningsblankett (ifyllningsbar pdf-fil)
Avregistrering av anläggning, anmälningsblankett (ifyllningsbar pdf-fil)
Sidan senast uppdaterad: 2017-12-19 13.57