Folköl

Med folköl menas öl med en alkoholhalt högre än 2,25 men lägre än 3,5 volymprocent. Här kan du läsa vilka regler som gäller för att anmäla försäljning och servering av folköl. Om ditt serveringsställe redan har ett serveringstillstånd för alkohol behöver du inte anmäla försäljning av folköl.

Om du vill sälja folköl i butik

För att få sälja folköl måste du också sälja mat. För att din butik ska godkännas för folkölsförsäljning måste kunderna kunna köpa en komplett måltid. Det betyder allt ifrån mejeriprodukter till charkvaror, torrvaror, bröd, grönsaker, frukt och frysta eller konserverade produkter.

Det ska dessutom finnas ett sortiment av lättdrycker till försäljning i butiken, till exempel lättöl, läsk och vatten. Att bara sälja exempelvis glass, godis, chips, kaffe, kakor och liknande räcker alltså inte.
 

Om du vill servera folköl

För att få servera folköl måste du också servera mat under hela serveringstiden. Minimikravet för vad som anses vara mat är till exempel pizza, varmkorv, hamburgare, kebab eller skaldjur. Det ska också finnas ett sortiment av lättdrycker, exempelvis lättöl, läsk och vatten.

Du ska ha ett program för egenkontroll

Du som ansvarar för en butik eller restaurang som säljer folköl, måste enligt lagen ha ett program för egenkontroll. Syftet med ett sådant program är att skapa bra rutiner kring försäljningen och därmed göra det enklare för dig och din verksamhet att följa reglerna.

Om du saknar ett fungerande egenkontrollprogram kan du få en varning. Om du inte gör något åt problemet kan din verksamhet förbjudas att sälja folköl. Mer information om lagstiftning kan du få i 5 kap 6 § alkohollagen (2010:1622).

Anmälan

Om du ska sälja eller servera folköl ska du anmäla din verksamhet till kommunen innan du börjar med försäljningen.

Kontakt

Epost till

Sidan senast uppdaterad: 2017-12-08 11.32