Ställplatser för husbilar

Manda Schillerås = KSF-2016-204-315

Hur ser det ut med ställplatser i kommunen? Har det gjorts någon inventering? Om inte är det hög tid NU.

Försäljningen av husbilar går spikrakt uppåt, den har aldrig varit så attraktiv. Därför finns det all anledning att inventera lämpliga ställplatser i kommunen.

Ställplatser gör att vi får möjlighet till flera övernattningar i kommunen och därmed möjligheten till en ökad konsumtion. Om besöket var bra återkommer gärna husbilsägaren och därmed får vi en mobil ambassadör som sprider det goda ordet. Kanske vill någon procent av dessa flytta till kommunen?

Vad krävs? Det är viktigt att ställplatserna har det som efterfrågas. Bra är om man gör en lättare omvärldsanalys där man frågar husbilägare vad de vill ha. Ofta vill de stanna till invid en sjö där man kan bada, vid ett vattendrag exempelvis vid Ätran och eller vid ett evenemang som allsång eller Kalvfestivalen. Här vill man ha ett bekvämt avstånd till någon form av service så som kiosk och/eller mataffär. Ett plus är om det finns lite butiker. Fördel är om det finns uppmärkta vandrings- och cykelstråk (slingor) vid ställplatserna. Om man har en led med en en story kopplat till leden, exempelvis storyn där svensken möter dansken vid Kindahus, ökar besöksvärdet Historia som upplevs i naturen ger ofta ett gott besöksvärde. Därmed ökar besöksvärdet. För att nämna några exempel på ställplatser nämner jag gamla Seandinaviska päls (när det står klart) samt Mårdaklevs Gästgiveri osv.

Det är lätt att vara hemmablind. Svenljunga har potential med alla sina fina sjöar och historiska berättelser. Hellre få bra ställplatser än flera som inte uppfyller kraven.