Mänskliga rättigheter

Fredsvännerna i Svenljunga via Marianne Josefsson - 2016.189.130

Vi önskar att vårt samhälle ska få förbli ett öppet och tolerant samhälle där vi väkomnar människor oavsett vilka de är och varför de har sökt sig hit. Vi vill inte att främlingsfientlighet och rasism ska få grogrund i Svenljunga och bli ett hot mot demokratin.

Många människor har flytt till Sverige och finns nu också i Svenljunga. De kommer från länder där kulturen ser annorlunda ut än här, bland annat är inte kvinnor jämställda i flera av länderna.

Vi behöver fräscha upp våra kunskaper om FN och de männskiliga rättigheterna som innebär alla människors lika värde. Vår kommun behöver anordna utbildningar där alla i samhället inbjuds att delta. Inte bara eleverna i vår grundskola utan även anställda, förtroendevalda och övriga medborgare. Utbildningen behöver även innehålla diskussioner om normer och värderingar i Sverige samt hur grundläggande värderingar, skyldigheter och rättigheter ska presenteras för de som kommer hit. Med andra ord ett arbete för att visa på vilket samhälle vi vill ha.

-Vi föreslår därför att kommunstyrelsen med hjälp av folkhälsosamordnaren får i uppdrag att ta fram en utbildning i kulturkompetens och kunskap om FN och de mänskliga rättigheterna för anställda, förtroendevalda och invånarna i Svenljunga.