Thilanderska parken - en park för alla

Pia P. I. Lassen 2015.240.330

Dessa önskningar och ideer har kommit fram igenom många års samtal, projekt, olika studiecirklar, aktiviteter och almen mans önskan, för en hållbar framtid i Svenljunga, med biologisk mångfald och bra Ekosystemtjänster, för nu och framtida generationer.

Vi skriver här några önskningar som vi samlat in från medborgare i Svenljunga kommun och bifogar en karta, info. m.m. på förslag (bidrag kan evt. Sökas via fonder och stiftelser m.m.):

·        Naturlekplats med hus, klätterställning, gungor, sandlåda, gungdjur, vattenlek och rutschkana. Även lekplatser med tydliga teman som Natur, skog, cowboy och indianer (Texas), evt. svensk mini bondgård och liknande.( tex. olika tema på olika lekplats.)

·        Områden med odling av frukt, bär, grönsaker, doftande växtor sinnesropark, skogsträdgård, ängsblommor, naturliga blommor och bär i vägkanten.

·        Det finns även önskningar om flera olika fågelholkar, mat och bon för olika djur.

·        Ha kvar fotbollsplan på Svenbosidan och odlingslotterna.

·        En eller flera stora grillplatser evt. under tak, med utekök, fler bänkar, soptunnor och gärna tilgång till vatten, där t.ex, en skolklass, en eller flera förskolar, familj, grannar eller flera generationer kan mötas och mysa tillsammans. – eller ett shelter med möjlighet att vista sig i eller sova en natt... (- evt. Grön plats för Texas dagens aktiviteter m.m...)

·        Natur gym, ett ”agility” typ militär eller polis, av natur matrial som smälter in i naturen.

·        Handicapanpassed områden, en stig med tex. två broar över ån.

·        Det skulle också sättas upp skyltar som visade var parkområdena ligger eftersom det var en gåva (en donation),... skyltar som berättar historien om Thilanders donation och önskan m.m.

·        Flera och mera tysta områden (buller fri områden), natur och skog med biologisk mångfald där man kan återhämta sig, ha frilufts liv, slappna av och mysa m.m.

Det ”ersättningsområde”, som ges bakom Brandkåren är inte bra för små barn, förskolor, ensamma funktionshindrade, m.m. – fast det är ok för ungdommar,  äldre och andra..., som är friska..., med bra hälsa...m.m. (- dit kan man tex. göra en utomhus natur gym, ett ”agility” typ militär eller polis, av natur matrial som smälter in i naturen. ..., en stig med tex. två broar över ån att springa på, och som också är lätt att ta sig fram på för dem som går med rolator eller som sitter i rullstol, där man kan ta sig fram på utan störra risk...?! – och en sinnesropark, för bland annat funktionshindrade med hjälpare och för dem som bor i äldraboende m.f.) - en bra lösning, mötesplats och samarbetsprojekt för alla generationer.

Detta är en förkortad version av ett medborgarförslag. Är du intresserad av att ta del av förslaget i sin helhet och bilagor är du välkommen att höra av dig till kansliet 0325-180 00 eller kansliet@svenljunga.se