Thilanderska parken - en park för alla

Pia P. I. Lassen 2015.240.330

Dessa önskningar och ideer har kommit fram igenom många års samtal, projekt, olika studiecirklar, aktiviteter och almen mans önskan, för en hållbar framtid i Svenljunga, med biologisk mångfald och bra Ekosystemtjänster, för nu och framtida generationer.

Vi skriver här några önskningar som vi samlat in från medborgare i Svenljunga kommun och bifogar en karta, info. m.m. på förslag (bidrag kan evt. Sökas via fonder och stiftelser m.m.):

·        Naturlekplats med hus, klätterställning, gungor, sandlåda, gungdjur, vattenlek och rutschkana. Även lekplatser med tydliga teman som Natur, skog, cowboy och indianer (Texas), evt. svensk mini bondgård och liknande.( tex. olika tema på olika lekplats.)

·        Områden med odling av frukt, bär, grönsaker, doftande växtor sinnesropark, skogsträdgård, ängsblommor, naturliga blommor och bär i vägkanten.

·        Det finns även önskningar om flera olika fågelholkar, mat och bon för olika djur.

·        Ha kvar fotbollsplan på Svenbosidan och odlingslotterna.

·        En eller flera stora grillplatser evt. under tak, med utekök, fler bänkar, soptunnor och gärna tilgång till vatten, där t.ex, en skolklass, en eller flera förskolar, familj, grannar eller flera generationer kan mötas och mysa tillsammans. – eller ett shelter med möjlighet att vista sig i eller sova en natt... (- evt. Grön plats för Texas dagens aktiviteter m.m...)

·        Natur gym, ett ”agility” typ militär eller polis, av natur matrial som smälter in i naturen.

·        Handicapanpassed områden, en stig med tex. två broar över ån.

·        Det skulle också sättas upp skyltar som visade var parkområdena ligger eftersom det var en gåva (en donation),... skyltar som berättar historien om Thilanders donation och önskan m.m.

·        Flera och mera tysta områden (buller fri områden), natur och skog med biologisk mångfald där man kan återhämta sig, ha frilufts liv, slappna av och mysa m.m.

Det ”ersättningsområde”, som ges bakom Brandkåren är inte bra för små barn, förskolor, ensamma funktionshindrade, m.m. – fast det är ok för ungdommar,  äldre och andra..., som är friska..., med bra hälsa...m.m. (- dit kan man tex. göra en utomhus natur gym, ett ”agility” typ militär eller polis, av natur matrial som smälter in i naturen. ..., en stig med tex. två broar över ån att springa på, och som också är lätt att ta sig fram på för dem som går med rolator eller som sitter i rullstol, där man kan ta sig fram på utan störra risk...?! – och en sinnesropark, för bland annat funktionshindrade med hjälpare och för dem som bor i äldraboende m.f.) - en bra lösning, mötesplats och samarbetsprojekt för alla generationer.

Detta är en förkortad version av ett medborgarförslag. Är du intresserad av att ta del av förslaget i sin helhet och bilagor är du välkommen att höra av dig till kansliet 0325-180 00 eller kansliet@svenljunga.se

52 av 56 gillar detta
Kommentarer
 1. Admin
  Kommunfullmäktige besvarade medborgarförslaget 29 maj 2017. Den genomförda projekteringen för lekplats på centralorten, Thilanderska parken, har medfört att flertalet av förslagsställarens önskemål, medborgardialogens synpunkter samt donationens avsikt tillgodosetts och därmed anses medborgarförslaget besvarat.
  # 46
  2017-06-16
 2. martin
  Underbart förslag. Borde gjorts för längesen.
  Svenljunga kommun är tyvärr 10 år efter alla andra kommuner.
  # 31
  2016-11-22
 3. Tina Erixon
  Det enda vi saknar i Svenljunga är just en barnvänlig plats där barnen kan leka och vi vuxna umgås. Där man kan grilla/ta med fika/leka och träffa andra Svenljungabor.

  Svenljunga saknar verkligen en plats utomhus för att samlas, och varje helg undrar vi vad vi skall kunna hitta på med barnen när man redan avverkat skogen och badhuset flera ggr om.
  # 23
  2015-12-26
 4. martin
  Bra förslag. Det behöver den här bygden.
  # 22
  2015-11-28
 5. Pia P. I. Lassen
  Hej !

  - Tack så mycket för bra samarbete och att ni tryckt på Like-knappen och skrivit kommentar. Jag håller också tummarna och hoppas verkligen att det blir gjort!

  M.v.h.

  Pia.
  # 21
  2015-09-21
 6. Sandra McEwen
  Mycket bra och genomtänkt förskag. Speciellt punkerna:
  - Områden med odling av frukt, bär, grönsaker, mm
  - Flera olika fågelholkar, mat och bon för olika djur.

  Dessa kan användas i utbildningssyfte, så att barn lär sig ta hänsyn till djur- och växtlivet!!!
  # 20
  2015-09-20
 7. karlien De Temmerman
  Fantastiskt förslag!
  Själv hade jag tillsammans med Hendrik Hellman inlämnad ett förslag omkring en skogsträdgård för Svenljunga i vintras. Skogsträdgården skulle vara en social samlingsplats i ett ätbart landskap med frukt, bär, nötter och perenna grönsaker och plats för biodiversitet genom att skapa olika habitat. Stället skulle upfylla en pedagogiskt funktion var alla, ung och gammal kan upptäcka naturens värde och närhet, samt följa olika roliga workshop (bygga insekthotel, bygga fågelholk, odla svamp på stockar, etc).
  # 19
  2015-09-16
 8. Susanne
  Men absolut en härlig lekpark för barn i alla åldrar. Det kommer bli en härlig mötesplats i kommunen. Barnen i kommunen saknar denna stimulans i form av bra och stor lekplats/lekpark
  # 18
  2015-09-09
 9. Tarja
  Tycker det vore kanon om Svenljunga kommun kunde bygga en stor lekplats där. Punkt ett var väldigt bra.
  # 17
  2015-09-09
 10. Roger Gyllensten
  Det är alldeles förträffliga tankar. Är det inlämnat som medborgarförslag så lär det snart komma upp i berörda instanser.
  # 16
  2015-09-09
 11. Mariann
  Utmärkt förslag då det inte finns någon bra utemiljö i närheten till låghusen på Lind-och Syerng. Där finns bara tillgång till fotboll för större barn och inte något för småbarns-familjer. Två små lekplatser finns i anslutning till Lindg. jämna nr. och Syreng. ojämna nr.(Svenbo) men anses inte vara för alla då dom är omgärdade.
  # 2
  2015-08-23
 12. Admin
  Om du lämnar en kommentar på detta medborgarförslag senast den 20 september tar vi med den i vårt fortsatta arbete.
  # 1
  2015-08-20
Lämna en kommentar
Lämna en kommentarDela

Sidan senast uppdaterad: 2015-08-20 14.28

Svenljunga kommun
SE-512 80 Svenljunga | Telefon 0325-180 00 | Fax 0325-185 01 | kansliet@svenljunga.se | Organisationsnummer 212000-1512 | Om webbplatsen | Logga in