Utveckling - allmänhetens frågestund

Marianne Josefsson

Kommun betyder gemensam.

I Svenljunga kommun har vi medborgare endast ett tillfälle under året att ställa frågor till fullmäktige. Detta sker vid årsredovisningen i maj månad. Möjligheten att ställa frågor med anledning av resultatet av årsredovisningen är ett steg på vägen till att ge medborgarna delaktighet i kommunens verksamhet.

Olika grupper bjuds in även vid olika tillfällen att samtala med politikerna. De grupper som bjuds in är företagarföreningarna och byalagen i regel. Detta lämnar många människor utan möjlighet att ställa frågor eller ge förslag som skulle kunna ge kommunen ett lyft.

I många kommuner hälsar de allmänheten välkommen vid flera tillfällen under året och ger allmänheten möjlighet att ställa frågor på all verksamhet i kommunen. I Borås har man tre tillfällen under året. I andra kommuner som t ex Torsby, Kramfors med flera ger man sina medborgare möjlighet att ställa frågor vid varje kommunfullmäktige under året dvs ca en gång per månad.

Mitt förslag blir därmed att kommunfullmäktige i Svenljunga kommun utvecklar allmänhetens frågestund genom att avsätta tid ca 30 minuter vid varje fullmäktige sammanträde och därmed ge allmänheten möjlighet att ställa frågor.