Rutiner vid kommunala försäljningar

Ann-Margreth Karlsson

Nu är det dags att kommunen gör något åt sitt sätt att sköta kommunala försäljningar på. I dagsläget använder man sig av ett företag som sköter försäljningarna åt kommunen. Dessa försäljningar annonseras på kommunens hemsida, under "Upphandlingar". Det innebär att man valt bort att annonsera ut de kommunala objekten i dagspress, eller andra lämpliga organ och därmed begränsat allmänhetens vetskap och insikt i när kommunens olika objekt är till salu.

Det borde vara en självklarhet att synliggöra försäljningar av kommunala objekt utifrån två perspektiv; 1) ALLA kommuninvånare och övriga intresserade skall kunna ha insikt i vad det är kommunen lägger ut till försäljning och därmed kunna påverka spridningen av information om försäljningen. 2) Kommunen borde sträva efter att så många som möjligt får chansen att ta del av vad kommunen har till försäljning, för att få bästa möjliga förutsättningar för budgivning och därmed även få in så mycket penagr som möjligt på försäljningen. Med kommunens ekonomiska situation borde det vara en självklarhet att försöka få in maximalt i vart läge, även vid försäljningar! Det blir tungrott om de olika förvaltningarna ska hålla på att spara in på allt, medan man säljer kommunala objekt till minimala insatser.

Förslaget är att antingen ger nuvarande ansvarigt företag i uppdrag att annonsera kommande försäljningar på lämplig annonsplats, så som exempelvis dagspress och webbplatser, eller att man säger upp kontraktet med nuvarande aktör för att själva ta hand om annonsering, eller att ge uppdraget till, för ändamålet lämpat företag. Exempelvis bör man ta hjälp av ett fastighetsbolag när man säljer kommunens fastigheter.