Samordning av kommunal service

2013.270.141

Jag föreslår att Svenljunga kommun förbereder sig för en ökad turistström samt för stora inflyttningar av främst egenföretagare till den södra delen av kommunen. Södra Svenljunga ha ett fantastiskt läge. Inom en timme når man kusten, flyget och Göteborg inkl. Borås. Förutsättningarna för turism och egen verksamhet är mycket goda. Shopping, naturupplevelser och bra infrastruktur finns och kan förbättras för att öka både turism och inflyttning. Efter finanskrisen kommer inte bara de långväga turisterna att återvända. Även många familjer som bor i städerna runt Svenljunga kan tänka sig att byta ett dyrt och komplicerat pussel av boende, jobb och skolor till ett kombinerat boende-egen verksamhet till lägre kostnad om det finns tillgång till skolor och samhällsservice i närsamhället.

Mitt medborgarförslag är att varje samhälle (Holsljunga, Överlida och alla små byar) skall ha barnomsorg, byskola (åk 0-6) och äldreboende i en gemensam verksamhetsform. Med ett kök och en gemensam matsal där man serverar hemlagad mat som även körs ut till dem som har kommunal hemtjänst. De lokaler som finns måste anpassas och ev byggas till för att fungera som "Byhus".

Bygger man fler äldreboenden blir det fler bostäder tillgängliga för nya kommuninvånare. Titta även på medborgarförslaget i Tranemo kommun om "Dolmabussar". Kort sagt: Vrid upp dimmern på de små ljuspunkterna i de södra byarna. Resultatet kan bli lysande i motsats till att släcka ner samhälle efter samhälle. Den dag alla Svenljungabarnen går i Mogaskolan är det mörkt i skogarna runt Svenljunga.