Ställplats för husbilar

2013.171.514
BAKGRUND
Husbilsturismen är en stadigt växande form av turism, såväl i Sverige som i resten av Europa. I Sverige finns det ca 66.000 husbilar och det registreras idag fler husbilar än husvagnar (HRF -www.husvagnsbranschen.se). Eftersom många husbilar hyrs ut, eller lånas ut till vänner och bekanta, är antalet nyttjare av husbilar betydligt fler än antalet registrerade husbilar.

Tyskland och Frankrike har bra infrastruktur för husbilar. Som komplement till de många campingplatserna finns det s.k. Ställplatser. I Tyskland finns det ca 4.000 Ställplatser (Bordatlas -www.reisemobil-international.de) och i Frankrike finns det ca 8.000 Ställplatser (Campingcar Infos -www.campingcar-infos.com).

En Ställplats är en anvisad plats där husbilsturister kan parkera och övernatta. Ställplatser kan vara enkla eller mer avancerade. Den enklaste formen av Ställplats utgörs av parkeringsplatser som är uppmärkta för husbilar. Mer avancerade Ställplatser är utrustade med serviceautomater, etc.

Det vanligaste argumentet man hör mot att skapa Ställplatser för husbilar är att man vill uppmuntra dessa att ta in på de campingplatser som finns i kommunen. En del husbilar gör detta och de kommer inte att minska, eftersom campingar ger ett mervärde som passar turister som vill stanna till längre tid än bara någon dag. Merparten av husbilsturisterna kommer dock istället att övernatta vid en rastplats och fara vidare till andra kommuner -om de stannar alls.

Om riktiga Ställplatser görs i ordning i kommunen innebär det att fler turister stannar till och turistar i Svenljunga.

FÖRSLAG
Inrätta en eller flera Ställplatser i kommunen. Gärna en centrumnära Ställplats där husbilsturisterna har tillgång till ortens utbud av restauranger och butiker.

Vid Ställplatsen bör finnas en informationstavla där sevärdheter, restauranger och butiker finns utmärkta. Vidare bör det finnas information om närmaste plats för tömning av "svart- och gråvatten", om denna service saknas på Ställplatsen. Med "svartvatten" avses avfall från toaletten och med "gråvatten" avses disk- och tvättvatten.

Vad husbilsturister vill ha på en Ställplats ligger, grovt räknat, på följande servicenivåer:

Grundnivå: En platt (gärna vågrät) yta där husbilsturister tryggt kan parkera och övernatta i bilen. Gärna nära service av olika slag, så dom bl.a. kan gå och handla i de lokala butikerna. Vilken parkering som helst kan platsa för denna nivå.

Plusnivå 1: Tillgång till påfyllning av rent vatten och tömning av "gråvatten" (disk- och tvättvatten) respektive "svartvatten" (toaletten). Det finns automater på marknaden där man för en tia får 100 l vatten samt kan tömma tankarna. Installationskostnaden bör betala sig på kort tid.

Plusnivå 2: Tillgång till El. Det finns automater på marknaden där man stoppar i en tia och får El i ett visst antal timmar. Installationskostnaden bör betala sig på kort tid.

Plusnivå 3: Tillgång till toalett. Detta är mindre viktigt eftersom alla husbilar är utrustade med kem-toalett.

Plusnivå 4: Tillgång till dusch. Detta är mindre viktigt eftersom många husbilar är utrustade med dusch.

Om det ordnas med en eller flera Ställplatser kommer detta att ge goodwill för kommunen. De Ställplatser som inrättas blir uppmärksammade på de webbsidor som husbilsturister besöker. Om Ställplatserna även anmäls till den stora tyska boken om Ställplatser, "Bordatlas", kommer också många internationella gäster att besöka Svenljunga kommun. Gäster som annars bara hade passerat kommunen, på väg någon annanstans.

Marks kommun har anlagt en centrumnära Ställplats i Kinna som utgör ett bra exempel på en Ställplats med viss plusservice.