Matförgiftning

Varje år drabbas cirka 500 000 personer i Sverige av matförgiftning. Ungefär hälften av de drabbade har ätit mat som har lagats i hemmet och hälften har ätit mat från restauranger, butiker med mera. Det finns många saker som du som privatperson kan göra för att hantera din mat säkrare i hemmet. 

Det finns många bakterier i vår omgivning son är nyttiga för oss men en del arter gör emellertid stor skada på bland annat livsmedel. Bakterier kan spridas både genom luften, och genom kontakt med olika föremål eller händer.

Det är därför viktigt att  

  • alltid tvätta händerna innan du hanterar livsmedel
  • diska redskap direkt efter användning
  • byta disktrasa ofta
  • skölja grönsaker och rotfrukter noga
  • förvara råvaror och tillagad mat åtskilda och väl övertäckta
  • kontrollera att kyl och frys håller rätt temperatur
  • snabbt kyla ner mat som ska sparas
  • återupphetta mat ordentligt till minst 70ºC
  • varmhålla mat i lägst 60ºC

Rekommenderade temperaturer  

  • Djupfrysta varor ska förvaras i -18ºC eller kallare
  • Kött- och mejerivaror bör förvaras i högst +8ºC
  • Köttfärs bör förvaras i högst +4ºC
  • Färsk fisk bör förvaras i högst +2ºC

OBS! Om tillverkaren skriver en lägre temperatur på förpackningen, så är det den som gäller.

Tänk på att även det som varken smakar eller luktar illa kan innebära en risk att äta. Ha kontroll på temperaturen och hur länge livsmedlet har förvarats i kyl.

Kontakt

Epost till

Sidan senast uppdaterad: 2017-12-08 12.18