Skadedjur, ohyra

Alla bostadsområden i Svenljunga kommun ligger naturnära vilket på många sätt är mycket värdefullt, men det kan också innebära störningar. Fåglar kan hålla dig vaken om nätterna och gnagare kan sprida sjukdomar.

Om det är en grupp djur som stör, till exempel fåglar, är det oftast ingen idé att skjuta av dom, en ny familj tar snart över deras plats. vad man kan göra är att försöka försvåra för fåglarna att bygga bo och minska den tillgängliga maten.

Förebyggande åtgärder

  • Undvik spill vid fågelmatning
  • Förpacka ditt avfall väl, överfyll inte soptunnan
  • Sätt upp nät i skorstenspipan eller andra varma ställen som fåglar kan tänkas vilja övervintra
  • Anlita företag som arbetar med skadedjursbekämpning

Ibland kan det vara ett enstaka djur som är aggressiv eller beter sig konstigt. Då kan det bli aktuellt med avskjutning.

  • Ligger ditt hus utanför planlagt område - kontakta Svenska Jägareförbundet Södra Älvsborg så hjälper de dig vidare, telefon 033-26 55 55
  • Ligger ditt hus inom tätbebyggt (planlagt) område - kontakta miljö- och byggenheten. Kommunen han bistå med kontakt till vår kommunala skytt. Kommunen står däremot inte för kostanden för skytten, detta kommer den klagande att debiteras för.

Skadeinsekter och mördarsniglar

Vid problem med skadeinsekter som till exempel mal, pälsängrar, hästmyror med mera kontakta ett skadedjursbolag som kan hjälpa till med sanering och att förebygga framtida problem. Oftast har ditt försäkringsbolag avtal med ett skadedjursbolag så kontakta dem först. Bor du i en hyreslägenhet så kontakta hyresvärden.

Under senare år har den spanska skogssnigeln (mördarsnigeln) kommit in och spridit sig i Sverige. Om du har fått spanska skogssniglar i trädgården kan du besöka Göteborgs Naturhistoriska museums webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som ger mycket bra tips om hur sniglarna kan bekämpas.

Sidan senast uppdaterad: 2016-10-25 14.48